Busking není žebrota. Festival Na jednom břehu věří, že hudbou roztančí ulice Hradce Králové

24. květen 2018

V pátek 25. května startuje v Hradci Králové už tradiční jarní festival Na jednom břehu. A proto vítáme v našem ve studiu jeho šéfku a hlavní duši Martinu Součkovou. Festival Na jednom břehu se koná pravidelně již od roku 2003. Tradice ale má letos hned několik novinek! 

Jak se máte Martino? Máte klidné spaní před startem festivalu?
Spím asi 5 hodin denně, ale je to skvělé, moc se těšíme. Včera jsme točili videoklip tady na řece, projeli jsme se parníčkem Eliška po Smetanově nábřeží. Vyzkoušeli jsme nějaké věci, jak budou fungovat. Budeme stavět celý areál. Těšíme se moc, ale je to teď cvkrkot.

Festival Na jednom břehu se v Hradci Koná pravidelně koná už od roku 2003. Berete to i vy tak, že je to tradice, která k jaru v Hradci patří?
Je to pro mě už zodpovědnost asi vůči tomu festivalu. Já jsem to začínala dělat tak z hecu ten festival, že se v Hradci nic pořádného neděje. Vyprofilovalo se to na nekomerční žánry, teď tonu neříkejme worldmusic, ale jsou to menší nekomerční žánry, které dokáží zaujmout, věřím, srdcem. Když tu muziku posloucháte srdcem a nemusíte tomu absolutně rozumět.

Ale tradice má letos hned několik novinek. Dřív to byl jeden nabitý den, letos to budou dva. Proč jste se tak rozhodla?
Víte, udělat jeden den festival, utratit půl milionu a užít si to jeden den s těmi lidmi, je trochu škoda. I pro mě je čím dál příjemnější scházet se v menších prostorech častěji, než v jednom obřím prostoru jednou ročně. Byla bych velice ráda, aby to bylo více menších koncertů, abychom se cítili soukromě a příjemně a bezpečně. Nepotřebuji se scházet s 2 tisíce nebo 5 tisíci, natož 20 tisíci lidmi najednou. Pro mě jsou ty kontaktnější kulturní akce větším přínosem.

Také měníte místo, dřív to bývalo letnín kino Širák a vy máte letos podtitul Popojedem. Takže kde to bude?
Festival se bude konat na mnoha místech. Festivalové téma máme busking, což je určitý druh pouličního umění, zaujmout v krátkém čase svým charismatem a svou hudbou. Tak se pokoušíme dát hudbu na místa, kde byste ji nečekali. Víceméně se nesnažíme, abyste stihli všechny koncerty, na nádraží, u Centrálu, u Grandu, v trolejbuse, v autobuse, všude budeme hrát. Spíš je to takové promo festivalu, aby si lidi uvědomili, že se něco zajímavého v Hradci děje. Ale hlavní část festivalu bude na Smetanově nábřeží, kolem Klubu Náplavka. Před Klubem Náplavka bude hlavní pódium a budeme hrát i na parníčku Eliška.

Kultovní festival Na jednom břehu bude poprvé dvoudenní a vykročí do centra Hradce Králové

Na jednom břehu / world music festival

Dnes již kultovní hudební festival Na jednom břehu zve vysoko hodnocené umělce a sleduje novinky v oblasti world music a to od svého založení v roce 2003. Vedle nekomerční dramaturgie, hudby, divadla, pouličních performance a tance, nabízí vždy i atraktivní prostředí a program pro celou rodinu. 

Takže i na lodi, na různých místech ve městě. Bylo obtížné některé z letošních hostů získat?
Asi nejvíc Thom Artway, který je hlavní hvězdou sobotního dne. On je vlastně hvězdou toho buskingu. Jako busker hraje na různých místech ve světě, v Sydney, v Londýně a teď je v Brightonu v Anglii a přiletí přímo na festival. Tak jsme to tak organizovali, aby tady vůbec byl. Takže jsme byli nakonec rádi, že to vyšlo, že přiletí a jede rovnou sem na festival. Jsme moc rádi, že vyšlo.

njb_18_fb_artway.jpg

Mne z těch účinkujících zaujala Iva Bittová, to je takové nejznámější jméno. Ta bude hrát kdy?
Iva Bittová s Vladimírem Václavkem představí svoje tradiční Bílé inferno, což je deska, kterou natočili asi před 20 lety. Myslím si, že je to takový milník alternativní hudby v České republice, který rádi představíme. Tím začíná vlastně festival a už teď můžu říct, že bude absolutně vyprodáno na Ivu Bittovou. Protože je to fascinující žena. Ale současně budou i další koncerty už v pátek. Takže můžete přijít od 18 hodin do klubu Náplavka, kde se bude hrát venku i vevnitř. A jestli se dostanete na Ivu Bittovou, to už záleží na tom, jestli si včas koupíte vstupenky.

Už jsme zmínili termín busking. Je to označení pro pouliční umění. Součástí festivalu Na jednom břehu bude letos poprvé?
Busking jako takový ve městě, což je pouliční umění zcela zdarma, bude letos poprvé. Tak jsme tomu tématu dali absolutně všechno.

Jak vás to napadlo? Bylo těžké sehnat kvalitní umělce, kteří se tomu věnují už na profesionální úrovni?
Většina je absolutně na profesionální úrovni, třeba italský busker Porcapizza, to je jeho umělecké jméno, ten hraje všude možně po světě na recyklované nástroje, vymyslel si takovou show. Je to vzdělaný hudebník, který prošel nějakou svojí rockovou nebo i folkovou zkušeností. A on si z tenisové rakety vyrobil elektrickou kytaru, hraje na ni jako Jimi Hendrix. Psací stroj si předělal na drnkací perkusivní nástroj. Má takovou speciální pouliční sestavu, je to tak bizarní a vlastně krásný, má to speciální zvuk. A je to úplná náhoda, viděla jsem to na videu na YouTube a zaujalo mě to. Tak jsem si říkala, vždyť to není nemožné. Tak tohle je největší bizár festivalu, bude hrát v pátek o půl páté u Centrálu, nebo naproti Centrálu u podchodu. Na festivalu bude hrát třikrát, dokonce i na lodi. Je to tak speciální vystoupení, to nemá nikde nikdo na světě, tak jsem chtěla mít na festivalu takovou speciální třešínku na dortu. Ale jinak mezi buskery bude třeba jsou i hradecká Anežka Malá, což je dcera naší herecké dvojice Ondry Malého a Pavly Tomicové, která začíná se svou tvorbou. Ona má tak uhrančivý a speciální projev, je velice plachá a senzitivní, zpívá sama s ukulele a působí velice křehce. Zavře oči a zpívá, je to fantastický a intezivní zážitek. Naskáče vám husí kůže a říkáte si: v té holce něco je, ta bude mít obrovskou budoucnost. Buskeři jsou umělci, které vůbec neznáte, dnes sice hrají na ulici, jako Glen Hansard před 20 lety, ale zítra můžou hrát na obrovských jevištích a budou mít vyprodané sály. Takhle se začíná s muzikou opravdově, musíte umět zaujmout i na ulici, natož potom vyprodat velký sál.

fb_prispevek_katarina.jpg

Budete hrát i v autobusech. To mě zaujalo. Kdo by chtěl si na to počíhat, tak to budou linky číslo 9 a číslo 3.
Linka číslo 9 vyjíždí v 15:13 z hlavního nádraží směrem do Malšovic. A v něm bude hrát Bára Petříčková, což je folková zpěvačka s tahací harmonikou i s kytarou. A právě v lince číslo 3 pojede z hlavního nádraží v 16:38 Anežka Malá. Myslím, že, že za doprovodu svých hereckých rodičů, předpokládám. Ale i za doprovodu našeho festivalového týmu.

Čtěte takéFestival na jednom břehu

Možná, že lidé ani nebudou chtít vystoupit, jak budou překvapení.
Já se obávám, že hradecká populace je tak trošku rezervovaná k těmto věcem, ale opravdu nechceme, aby to vyznělo jako nějaké žebrání na ulici. Všude ve světě je busking běžná součást festivalů. Hraje se všude ve městě, aby se upozornilo na to, že se něco zajímavého někde děje. Letos to centrum bude v klubu Náplavka.

Máme se přijít podívat také na nejmladšího buskera festivalu, a to v pátek v 17 hodin v parčíku u Grandu. Kdo to bude ten nejmladší busker?
Je to Kryštof Havelka, syn váženého otce Václava Havelky, což je kytarista z kapely Please The Trees. Ti hrají večer také v klubu Náplavka. A tihle dva mají spolu takový projekt, otec a syn. Kryštofovi je 10 let a už od malinka hraje na bicí, od tří let. Je to prostě mistr paličkář a hraje tak intenzivním způsobem na tu bicí soupravu, že jsme je záměrně dali na nejhlučnější místo v Hradci Králové, a to je křižovatka u Grandu. Tam bude zapojená elektrická kytara, Vašek Havelka hraje a zpívá a k němu jeho syn hraje na bicí. Je to fantastická show. Jmenujou se Sun+Dead.

img_7435.jpg

Martina Součková nás pozvala na festival Na jednom břehu, který začíná už v pátek. Děkujeme, ať to všechno vyjde. Ještě nějaký dodatek?
Chtěla jsem ještě říct, že v sobotu můžete přijít na festival, i když nemáte lístek, protože velká část se děje venku. Je to opět zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. A budeme mít tombolu a v té bude hlavní cenou ukulele. Takže kdo byste chtěl vyhrát ukulele, nebo lístky přímo do Klubu Náplavka, tak přijďte.

Přejeme hodně štěstí, užijte si to. A děkujeme za pozvání.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio