Burgundská omáčka (Francie) 10.4.2010

Suroviny: 100 g slaniny, 2-3 cibule, 6 karotek, 2 stroužky česneku, bobkový list, tymián, trochu petrželky, 4 pepře, 1 hřebíček, 3/4 l červeného vína, 5 hlaviček žampionů, 3 lžíce másla, 2 lžíce mouky, sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou slaninu rozškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, karotku, česnek, koření a pomalu dusíme asi 10 minut, pak zalijeme vínem a znovu asi 30 minut dusíme.
Omáčku prolisujeme a přidáme do ní na zahuštění máslovou kuličku (1 lžičku másla a 2 lžíce mouky). Nakonec přidáme na trošce másla podušené žampiony, trochu petrželky a podle chuti osolíme.
Hovězí pečeně:
40 g másla, 800 g hovězí roštěnec, 1 ks cibule, 85 g sádla, podle chuti mletý pepř, sůl, vývar
Postup:
Maso odblaníme, omyjeme, osolíme a opepříme. Z obou stran maso na sádle prudce opečeme. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia.
Cibuli přidáme k masu, nepatrně ji osmažíme a za občasného podlévání vlastní šťávou a přilévání vývaru upečeme v troubě do měkka. Vývaru přidáváme jen tolik, aby se maso nepřipálilo.
Měkké maso nakrájíme na plátky, urovnáme na talíře a přelijeme omáčkou.
Příloha - knedlík.

Vaříme s Habadějem v sobotu 10.4.2010 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.