Bratři Malinové vyměnili spoluhráče Dylana za pravnučku Alfonse Muchy a vyráží na turné

13. únor 2018

Zpěvačka Kateřina García, pravnučka malíře Alfonse Muchy, je hlasem aktuálního alba projektu Malina Brothers, ve kterém se před osmi lety sešla „supergroup" české folkové a country hudby. Banjistu Luboše Malinu, kytaristu Pavla Malinu a Josefa Malinu tehdy doplnil kontrabasista Pavel Peroutka. 

Společně natočili dvě úspěšná alba, přičemž to druhé se spoluhráčem Boba Dylana či Elvise Presleyho Charliem McCoyem. A právě toho na nové desce nahrazuje zpěvačka česko-španělského původu Kateřina García, rodačka z Prahy, která vyrůstala v Barceloně a nyní žije v Dublinu.

Impuls ke spolupráci zpěvačky s kapelou vzešel z podařeného loňského společného koncertu ve Strážnici. „Výběr písniček, barvy vokálů a energie Katky nás tak nadchla, že jsme začali uvažovat o společné desce. Vyšel nám z toho citlivý mix irské muziky, bluegrassu a western-swingu. Tedy všeho, na čem jsme odmalička vyrůstali," říká kytarista Pavel Malina.

Pavel Malina, Jakub Schmidt a Luboš Malina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Našimi hosty jsou dnes dva skvělí muzikanti, bratři Luboš a Pavel Malinovi. Oba rodáci z Náchoda, kteří už toho na hudební scéně hodně odehráli, hodně zažili. Asi tak před osmi lety si řekli, že by mohli hrát společně. A tak vznikla sourozenecká bluegrassová kapela Malina Brothers. Jak vypadaly ty vaše hudební začátky?
Tak to je už dávno. Obecně to bylo tak, že od malička nás muzika bavila. A to až do té míry, že jsme se prali o hudební nástroje. Máme to dokonce zdokumentované na fotce, kdy nám bylo nějakých 7, 8 let. Možná ještě míň. To jsme možná ještě ani nechodili do školy.

Kdo vyhrál?
Luboš. Byl starší a tím pádem ještě tenkrát silnější.

Vy jste pak šli na vojenskou konzervatoř do Roudnice. A pak musíme připomenout vaše krásné chvíle, to jste byli mladí, s Věrou Martinovou, v kapele Druhá tráva.
S Věrou Martinovou byl jen Pavel, v Druhé trávě jsme se potkali oba, na začátku. A co potom? Já jsem pořád v Druhé trávě a Pavel to pak trochu střídal.

Skupina Malina Brothers

Pavle, vy máte také v Náchodě opravnu starých hudebních nástrojů. To vás asi baví, ne?
To mě baví moc.

Vy jste také dokonce v cechu houslařů. Je to tak?
Jsem. Tedy, vy máte informace. Já jsem se nějakým, ne úplně jasným způsobem. Nedopatřením jsem se dostal do cechu pražských houslařů. On ten cech sdružuje kromě houslařů i kytaráře a opraváře, takže díky tomu mě tam přijali.

Jak vznikla kapela Malina Brothers? Bylo to těch 8 let zpátky? Počítal jsem správně?
Dá se to datovat zhruba od toho roku 2010 řekněme. Ale Malina Brothers vznikli takovým spontánním způsobem. Protože my jsme to nechtěli, byli jsme vlastně přemluveni od našich kamarádů z Náchoda a z Hronova, abychom zahráli na znovuobnoveném festivalu Hronovské slunce v rámci Jiráskových oslav. Což jsme udělali a tenkrát jsme si mysleli, že to bude jednorázové vystoupení. Ale kromě toho, že tam přišlo hodně lidí a bylo to úspěšné vystoupení, tak se nám to zalíbilo. A tehdy jsme si řekli, že bychom v tom mohli pokračovat. My jsme ani tenkrát neměli název, prostě jsme tam vystoupili jako bratři Malinovi. A na basu s námi hrál už tenkrát Pavel Peroutka.

Musíme také připomenout vašeho třetího nejmadšího bratra, Josefa, který s vámi hraje.
Pavel hraje na kytaru. Josef hraje na housle. A Luboš hraje na banjo a na kytaru.

Co všechno jste za ty roky zažili s Malina Brothers? Už jste natočili několik CD.
Ono se to tak pomalinku rozjíždělo. Pprotože jsme neměli v plánu zakládat bratrskou kapelu. Ale po tom prvním vystoupení jsme si řekli, tak si to někde zopakujeme. A pak jsme si řekli, že uděláme jedno turné, které dopadlo dobře. A takto spontánně to navazovalo na sebe. Nikdo z nás to dopředu neplánoval.

V Americe jste také hráli.
Hráli jsme dvakrát v Americe. Vloni na podzim jsme tam byli naposledy snad 14 dní. Předloni jsme tam byli dokonce na tři týdny. Vloni jsme byli i týden v Irsku. Ale to jsou všechno věci, které spíš spontánně k nám přijdou samy. Ne, že by to někdo plánoval, že to takto bude.

Malina Brothers

Je tady i nová deska, kterou jste natočili. A zpívá tam s vámi Kateřina García.
Kateřina García je skvělá zpěvačka. My spolu nějak spolupracujeme už od roku 2001 a skrze různé kapely, včetně Druhé trávy. Nazpívala Mé září s Pavlem Bobkem, pak jsme měli spolu skupinu García, která hrála takovou irskou muziku, pak jsme hráli spolu v kapele Kon Sira, která se zase zaměřuje na balkánskou muziku a písničky sefardských Židů. A teď jsme se dohodli, že natočíme zase trošku něco stylově jiného. Protože Malina Brothers je kapela spíše bluegrassová, jednou jsme si zahráli na vystoupení ve Strážnici a zalíbilo se nám to. A domluvili jsme se, že natočíme celou desku.

O Katce můžeme o říct, že je takovou světoběžnicí. Ona se narodila v Praze, potom prožila mládí v Barceloně?
Ano, myslím, že do 16 let žila v Barceloně. A pak se vrátily s maminkou zpátky do Prahy.

Jak vznikla ta nová nahrávka? Slyšel jsem, že jste ji natáčeli v horách někde na chalupě.
Natáčeli jsme ji v podhůří Jizerských hor ve Smržovce na staré krásné podhorské chalupě, kde jsme si takovým improvizovaným způsobem vytvořili nahrávací studio z toho největšího obývacího pokoje, kde jsme vystěhovali veškerý nábytek. Udělali jsme si tam takové paravany, na ty jsme naházeli mexické deky, které jsme si dovezli z Nového Mexika, abychom to měli trošku útulné a stylové. Náš zvukař, který se jmenuje Chris Schut, přivezl s sebou techniku potřebnou na záznam, to znamená počítač a nějaké programy, mikrofony a tak. A my jsme to za 4 dny natočili na chalupě.

Čtěte takéMalina Brothers

Můžeme představit ty písničky?
Ony ty písničky jsou tedy hodně rozmanité. Jsou tam písničky, které jsou typické pro Malina Brothers. Pak je tam píseň od Stanislava Skaly Ben Foster, jsou tam písničky, které otextoval Mirek Jaroš, Éra parních lokomotiv, Já jí měl rád. A pak je tam hodně písniček a skladeb autorských, což je docela neobvyklé u Malina Brothers. Protože my jsme začínali tím, že jsme přebírali písničky od jiných autorů. Řekl bych, že tam je zastoupen jak bluegrass, tak country, je tam zastoupena trochu irská muzika a folk.

Kolik plánujete koncertů? Protože chcete samozřejmě představit a přiblížit tuhle novou desku také lidem. Ve čtvrtek 15. února bude tady v Hradci Králové.
Já ani nevím přesně kolik těch koncertů je dohromady. Ale je to turné, které je rozděleno do ledna, února a března. Možná ještě v dubnu budeme hrát. Hrajeme tady ve východních Čechách v Hradci Králové 15. února, v Pardubicích až někdy 24. dubna, v Hlinsku budeme hrát 20. března, pak ve Vrchlabí, v Náchodě.

Pavel Malina a Luboš Malina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Slyšel jsem, že Náchod už je vyprodán.
Náchoďáci nezklamali. Těch koncertů je celkově asi tak 25.

Baví vás to takhle spolu cestovat?
Ne. Ptáte se dobře, protože hraní nás baví, ale to cestování už nás tolik nebaví. Ale Pavla baví i to cestování, baví ho vlastně celý ten kočovný muzikantský život. Ono totiž je to součástí toho řemesla, nebo té profese. Musíte dobře zvládat i to, že každý den jste v jiním městě, spíte v jiném hotelu a v jiné posteli. Je to prostě součást té práce. Toho muzikantského života.

Tak ještě jednou zveme ty, kteří by vás chtěli slyšet naživo a užít si tohoto zajímavého hudebního propojení, teď ve čtvrtek 15. února v Hradci Králové v Adalbertinu, bude to od 19 hodin. Pozvali vás osobně bratři Luboš a Pavel Malinovi ze skupiny Malina Brothers.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související