Bramborový dort ze Dvora Králové nad Labem by jistě šmakoval i českým královnám

Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a recepty. A kam vyjíždíme? Postupně navštěvujeme královská věnná města.

Ta si nejprve projdeme, dozvíme se, jak tu žili naši předkové, jak vznikl název města a proč je právě toto město věnné. Navíc vám poradíme kam jít, která místa navštívit a také, kde si můžete pochutnat.

Kam jsme vás zavedli 12. srpna?

Do města, které má ve znaku v červeném štítě volnou hradba s prázdnou otevřenou branou se zlatými vraty a vytaženou zlatou mříží. Z hradby vyrůstají dvě věže, každá s černým oknem, cimbuřím a červenou valbovou střechou se zlatými makovicemi. Mezi věžemi je dvouocasý korunovaný lev se zlatou zbrojí. Vše stříbrné, hradba a věže kvádrované.

Znak města Dvůr Králové nad Labem

Tomuto městu byl znak udělen v roce 1398 králem Václavem IV. Postupem času v jeho podobě docházelo k méně či více podstatným změnám. 17. listopadu roku 1886 byl potvrzením Zemského archivu Království českého znak prohlášen za autentický a v této podobě jej lze spatřit v městském muzeu.

Město je neodmyslitelně spjato především s jednou z největších a nejkrásnějších evropských zoologických zahrad. Ovšem historické město malebného Podkrkonoší nabízí také řadu historických, kulturních a uměleckých památek. Krásné okolí, kterému vévodí barokní hospital Kuks a kde se nachází vodní dílo s neobyčejným názvem Přehrada Les Království, můžete prozkoumat na pěších výletech, na kole či čtyřkolce, shlédnout z ptačí perspektivy na vyhlídkových letech či paraglidingu.

A zajímá vás, jak to bylo doopravdy s rukopisem Královédvorským? Neváhejte a vydejte se do Dvora Králové nad Labem!

Čokoládový dort s višňovým přelivem

Pokud máte chuť a čas - přijměte naše pozvání. Na výlet i ke stolu vás zve Zdena Kabourková.

Kdo a komu toto město věnoval a jak vznikl název města - nám řekla vedoucí oddělení kultury, sportu a cestovního ruchu - Petra Zivrová. Představila nám město, připomněla důležité historické milníky, přidala i pár tipů a doporučila nám, co bychom rozhodně neměli vynechat, pokud se do Dvora Králové nad Labem vydáme.

Když jsme si město prošli - zašli jsme do restaurace U Slunce, kde na nás čekal Zdeněk Podnecký. Poradil nám jak udělat ten nejlepší burger, čím si vylepšit rizoto i to jak si připravit farmářské brambory. Jste-li na sladké, přišli jste si na své. Ochutnali jsme bramborový dort, tak jak ho dělali naši předkové a pak jsme potěšili ty z vás, kteří nemohou mouku. Čokoládový dort s višňovým přelivem jsme si dali na závěr a k tomu jsme ochutnali domácí zázvorovou limonádu.

Co jsme si uvařili ve Dvoře Králové nad Labem?

Brambory jíme snad každý den. Český jídelníček si bez nich ani neumíme představit, především v jejich slané úpravě. Přitom brambory jako potravinu vzali lidé v Čechách na milost téměř tři století po objevení Ameriky Christobalem Columbem, odkud se brambory dostaly do Evropy. Víte, že v 17. století jedli na francouzském královském dvoře brambory jako lahůdku ve sladké úpravě? Kdyby českým královnám upekli jejich dvorní kuchaři bramborový dort ze Dvora Králové, určitě by jim také „šmakoval".

Bramborový dort ze Dvora Králové nad Labem

Suroviny:
6 vajec
18 dkg pískového cukru
18 dkg jader vlašských
nebo lískových ořechů
18 dkg brambor
zavařenina a poleva
ořechy či mandle na ozdobu

Bramborový dort ze Dvora Králové nad Labem

Žloutky s cukrem utřete do husté pěny, přidejte umleté ořechy a jemně strouhané oloupané brambory, uvařené ve slupce předešlý den. Do dobře promíchané směsi lehce zapracujte pevný sníh, ušlehaný se špetkou soli. Formu, dobře vymazanou a vysypanou strouhankou, naplňte těstem a pečte do růžova při mírnější teplotě. Korpus je velmi křehký, vyplatí se upéct ho den předem. Příčně ho rozkrojte, potřete džemem, popřípadě i pudinkovým máslovým krémem, povrch polijte citrónovou polevou a ozdobte jádry ořechů. Nebo dort naplňte vanilkovým krémem, polijte čokoládou, ozdobte loupanými mandlemi a těsně před podáváním hustou šlehanou smetanou.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.