Bledule v Kostelci nad Orlicí, automaty na maso a úmrtí principála Jaromíra Joo. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí začínají vykvétat legendární bledule. Už po několik desítek let se tady na jaře objevují tisíce květin a reportérka Jana Házová se na ně také zašla podívat. Park je unikátní přírodní rezervace a na tom má zásluhu právě i bohatý výskyt těchto rostlin.

„Z toho základního místa trošku mizí, ale zase se stěhují jinam." Nakvétají tu už petrklíče, tam jsou dokonce nějaké fialové kytičky. Procházíme se zámeckým parkem v Kostelci nad Orlicí s manažerkou Ivonou Jasníkovou a také botanikem Muzea Orlických hor Janem Doležalem.

Čtěte také

Farmáři na Trutnovsku zprovoznili první tři automaty na maso. A to konkrétně v obci Prosečné a ve Vrchlabí. Lidé si tak v podstatě kdykoli mohou zakoupit maso, které chtějí. Pochází z biofarmy. Zájem za první týdny je poměrně velký. Stroj jeho majitelé denně doplňují a plánují navýšit nabídku sortimentu i počet automatů.

„Lidé si mohou v katalogu vybrat, co chtějí. Zakoupí si to a navíc je to v dnešní době bezkontaktní. Takže je to dobré řešení i do koronavirové krize." Ve Vrchlabí by se podle Jana Basaře měly už brzy objevit další automaty a nabídka masa se rozšíří například také o ryby nebo zvěřinu.

Čtěte také

V roce 2016 byl naším dopoledním hostem v přímém přenosu z Radioklubu v Havlíčkově ulici v Hradci Králové ředitel Národního cirkusu ČR JO-JOO Jaromír Joo. Cirkus v cirkuse - život, to je ale cirkus!

Principál Jaromír Joo se narodil v roce 1955 v Rychnově nad Kněžnou. Od dětských let se věnoval tréninku v cirkusové manéži, především žonglování a provazochodectví.

Na konci února 2021 Jaromír Joo zemřel. Oznámil to cirkus na svých oficiálních facebookových stránkách. Podle manažerky cirkusu zemřel na těžký průběh covidu.

autor: baj
Spustit audio

Související