Bez tapas není pořádná oslava! Specialista na španělskou kuchyni Vlady Nodžak nám poradil, jak na ně

29. prosinec 2023

Do dnešní radioporadny jsme pozvali odborníka, který zná i něco jiného než jen česnekové jednohubky nebo šneky z listového těsta. Seznámíme vás se specialitami španělské kuchyně, naučíme vás dělat tapas. Naším hostem je Vlady Nodžak, specialista na španělskou kuchyni. 

Vy nejste jen tak nějaký specialista, byl jste první zástupce České republiky v soutěži ve Valencii s tradiční paelou.
Ano, byl jsem první z České republiky za 62 let soutěže, která se koná ve Španělksu ve městě Sueca v okrese Valencie.

Vlady Nodžak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Žijete na Kanárských ostrovech, tak jste Čech nebo Španěl?
Já už ani pořádně nevím. Asi podle toho, jak se mi to hodí. Od roku 1991 žiji na Kanárských ostrovech. Nejdříve Canaria, pak Tenerife. A teď mám trvalé bydliště na ostrově Fuerteventura.

Tapas vznikly údajně ve 13. století, kdy španělskému králi lékaři doporučili, aby ke každé skleničce vína něco přikusoval.
Vlady Nodžak, specialista na španělskou kuchyni

Teď jsme rádi, že vás máme v České republice a můžeme inspirovat. Tak co to jsou tapas?
Řeknu na rovinu, že bez tapas není Španělsko. Tapas je španělské slovo a znamená poklice nebo poklička. Říká se, že tapas vznikly už někdy ve 13. století, kdy španělský král Alfonso X. měl rád víno, ale alkohol mu nedělal dobře na žaludek. Tak mu lékaři doporučili, aby ke každé skleničce něco přikusoval. A podávali mu to takovým stylem, že mu nahoru na skleničku položili prostě plátek sýra nebo sušené šunky. Ono mu to dělalo dobře a tak to samozřejmě nařídil dělat ve všech španělských tavernách. Aby ke každému drinku dávali něco na zub.

Čtěte také

Tapas jsou tedy jídlem králů?
To nevím. Ale typické je pro určitý stát vždy to, co jedla střední vrstva, normální lidé. U nás vepřo, knedlo, zelo nebo bramborák. To jedli obyčejní lidé. A ve Španělsku to jsou tapas. Chci zdůraznit, že tapas není pouze jídlo jako poklička, kterou se přiklápěla sklenice vína nebo piva. Ono to také bránilo tomu, aby do sklenice nepadaly mouchy či nějaký hmyz. Tedy to plnilo i tuto funkci. Je to v podstatě způsob života, jak se ve Španělsku žije. Představit si restauraci bez tapas ve Španělsku není skoro možné.

A vy se snažíte naučit jíst španělskou kuchyni i nás Východočechy.
My Češi si často myslíme, že jsme pupek světa, co se týče gastronomie. Trošku pravdy bude možná v tom, že jsme pupík gastronomie ve střední Evropě, protože jídla od nás kopírují i Němci a patříme k nejlepším. Dříve se říkalo, že když se vídeňské paničky chtěly pochlubit kamarádkám, že mají něco extra, tak říkaly: moje kuchařka je z Čech. Takže české kuchařky nebo kuchaři byly vždy v Evropě vyhlášeni. Ale v porovnání se španělskou gastronomickou kulturou jsme pozadu. Tam je to o hodně širší a kompletnější.

Tapas je o spojování. Sejde se parta kamarádů, jdou si někam sednout a říká se, jdeme na tapasy, nebo jdeme tapasovat.
Vlady Nodžak, specialista na španělskou kuchyni

Je pravda, že tapas slouží i k tomu, aby vyvolaly žízeň a my toho zkrátka víc snědli a vypili?
Říká se, že se podávaly tapas dříve slanější, jako u nás se dávají třeba k pivu nebo k vínu slané oříšky či mandle. Je to samozřejmě i na povzbuzení chuťových pohárků, přesně tak.

Čtěte také

Jak tedy vypadají tapas? Nejsou vždy položené na sklenici. Podávají se i na pečivu například. A můžeme říct, nějaký opravdu tradiční recept? Nebo tam můžeme dát, co nás napadne?
Buď se podávají na pečivu, na nějakém toastu nebo bagetce, nebo na talířku. A základem je šunka a sýr. Ale tapas může být z čehokoliv. Tím, jak se svět zvětšuje, tak se zvětšuje i prostor pro tapas. Jsou už populární po celém světě. Tento způsob jídla, těch tapas, je čím dál tím oblíbenější.

Je vlastně nějaký rozdíl mezi předkrmem a tapas?
Je tam rozdíl. Předkrm, to slovo už říká samo o sobě, že je to před krmí. Před hlavním jídlem dostanu něco jako předkrm. Jenomže tapas může také samozřejmě sloužit jako takový předkrm, ale většinou je to o spojování. Sejde se nějaká parta kamarádů, jdou si někam sednout a říká se, jdeme na tapasy, nebo jdeme tapasovat.

Tapasy se podávají většinou ke skleničce. Jde se od baru k baru a všude si dáte třeba skleničku vína nebo piva. A ke každé se dávají tapasy.

Vlady Nodžak a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu o španělské kuchyni s Vlady Nodžakem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související