Apartmánový dům Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou získal hlavní Krkonošskou cenu architektury

4. listopad 2022 08:38

Krkonošskou cenu architektury získal apartmánový dům Svatý Vavřinec z Pece pod Sněžkou. Novou regionální architektonickou soutěž vyhrála stavba, která se přitom řadě místních nelíbí. Zastání ale našla jak u architektů, tak třeba u Správy Krkonošského národního parku. A teď ji ocenila i odborná porota.

„Tím, že ta stavba rozbíjí svůj objem do několika solitérních domů, tak nastavuje v prostředí Pece pod Sněžkou takovou novou a moderní vrstvu, přitom velkorysou. A to se myslíme, že je vhodný příklad a hodný následování,“ uvedl na adresu vítězné stavby předseda poroty architekt Tomáš Veselý.

Čtěte také

Kritické hlasy, které zaznívají od místních obyvatel, vnímají třeba i na Správě Krkonošského národního parku. I tam ale našla stavba zastání.

Například u ředitele správy parku Robina Böhnische. „Chápu, že je Vavřinec v Peci pod Sněžkou vnímán kontroverzně. Ze strany Krkonošského národního parku i z mí strany osobně je to ale stavba velmi vydařená. Která kromě toho, že má velmi dobře vybalancovanou hmotu a působí v prostoru dobře, tak zakrývá i velmi nepovedenou výstavbu z 90. let 20. století.

Sami autoři už dostali za apartmánový dům Svatý Vavřinec několik cen. Tahle je ale specifická a hodně je potěšila.

Čtěte také

Potvrzuje to jeden z architektů oceněné stavby Jiří Opočenský. „My si této ceny opravdu velmi vážíme, a to zejména v tom smyslu, že je regionální. A že se stará o stavby v Krkonoších. Byl to pro nás takový první velký projekt a docela srdeční záležitost.

Samotná soutěž, kterou pořádá Místní akční skupina Krkonoše ve spolupráci s Centrem české architektury, má tedy za sebou první ročník.

Starostové z krkonošských obcí takovou soutěž vítají. Říká nezávislá starostka Lánova na Trutnovsku Eliška Rojtová. „Pro nás starosty to může být příklad, podívejte se, co vyhrálo. Jaké to jsou stavby a jak vypadají. Co by sem do Krkonoš mělo podle architektů přicházet. Protože já mohu mít úplně jiný názor, ale architekti by nás měli touto soutěží nasměrovat a ukázat cestu.

Čtěte také

Autorem myšlenky založení Krkonošské ceny architektury je předseda Českého centra pro architekturu Josef Smutný, který se inspiroval podobnými regionálními cenami v zahraničí, například v Rakousku.

Podle něj je důležité, aby spolu představitelé krkonošských obcí a veřejných institucí komunikovali. A tato soutěž k tomu má pomoci. „Důležité je umět popsat ty věci. Protože samozřejmě je to stále o tom, že těch super kvalitních staveb je málo, je jich menšina. Ale umíme na nich popisovat, jak se to má dělat.

Dodejme ještě, že v prvním ročníku Krkonošské ceny architektury získaly ocenění i další stavby. Nově opravené Rýchorské náměstí v Žacléři, zvonička na Vlašských boudách a soubor lávky a útulny, které zadala Správa Krkonošského národního parku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související