Antilopy koňské se vracejí ze Dvora Králové do Afriky

23. září 2010

Čtyři samice antilop koňských ze Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku čeká dlouhá cesta do míst, kde původně žili jejich předci. ZOO čtveřici antilop vyšle do Svazijska, kde se mají stát základem budoucí volně žijící populace těchto zvířat, uvedla Jana Myslivečková z dvorské ZOO. Antilopy transport čeká mezi 23. a 26. lednem. Chovatelé museli zvířata zkontrolovat a připravit na cestu. "Například na ostré dlouhé rohy je třeba nasadit plastové hadice, které zabrání případnému náhodnému zranění v transportních bednách," dodala Myslivečková.

ZOO Dvůr Králové nad Labem je největším světovým chovatelem antilop koňských. Prvních šest zvířat zoo získala v roce 1969 z východní Afriky, další čtveřici přivezla v roce 1970. První mládě antilopy koňské se narodilo již v roce 1969, celkem se v dvorské zoo podařilo odchovat přes 300 antilop koňských. Nyní ve dvorské zoo žijí dvě stáda tvořená 25 kusy, což je největší chovná skupina těchto zvířat na celém světě. Poslední antilopu koňskou zastřelil pytlák na území Svazijska v roce 1961, později tamní král vydal výnos, podle kterého se zabití ohroženého zvířete trestá smrtí a pytláctví se podařilo téměř zlikvidovat.
Dvorská ZOO jedná také o možnosti návratu vzácných nosorožců. "Zatím do Afriky žádné nosorožce neposíláme, nemáme podepsané žádné dohody. Vše je ve fázi příprav," uvedla ředitelka zoologické zahrady Dana Holečková.

Spustit audio