Africké dny! Největší přehlídka kultury, gastronomie a umění černého kontinentu široko daleko

11. srpen 2022 08:15

Safari parkem Dvůr Králové teď znějí rytmy bubínků, vznikají zajímavé speciality, na tržišti jsou k vidění  originální ozdoby a všude vládne letní pohoda. Africký týden, který se tam koná až do neděle, nabídne i maraton ve čtení afrických pohádek s Lenkou Vágnerovou, setkání s ochranáři zvířat nebo miniškolu afrických hudebních nástrojů. 

Festivalovou atmosféru vám přiblíží redaktorka Dana Voňková.

Do safari parku míří Africké dny, největší přehlídka kultury, gastronomie a letos také umění široko daleko. Autentické africké tržiště s exotickým a udržitelným způsobem pěstovaným ovocem, prezentaci humanitárních organizací nebo záchranných projektů pro ohrožená zvířata letos doplní nejen hudba nebo tanec, ale v evropském kontextu jedinečná výstava originálních ilustrací Joy Adamsonové.

Čtěte také

Joy Adamsonová se proslavila jako autorka Příběhu lvice Elsy a společně se svým manželem Georgem se stali zřejmě nejslavnějším párem africké ochrany přírody. Odchováním lvího mláděte a jeho následným vypuštěním do volné přírody se jim podařilo změnit pohled veřejnosti, která přestala vidět divoká zvířata jen jako krvelačné bestie.

Joy však byla i nadanou malířkou, její malby keňských etnik dnes zdobí sídlo keňských prezidentů a její botanické kresby jsou pro svou mimořádnou kvalitu stále oblíbené.

„Vidět originály botanických ilustrací Joy Adamsonové je naprostým unikátem, protože se vystavují jen zcela výjimečně.“

Čtěte také

Do Česka mohl soubor Joyiných děl dorazit díky jejímu propojení s Opavou, kde se narodila,“ popisuje popularizátorka života a díla Joy Adamsonové Zuzana Beranová, která díla do Česka přivezla.

Výstava bude slavnostně zahájena v prostorách Galerie Zdeňka Buriana 11. srpna ve 14 hodin. Z Velké Británie na zahájení přicestuje i Graeme Dougan, člen správní rady britské nadace Elsa Conservation Trust, která díla na výstavu zapůjčila.

Výstava potrvá do 25. září 2022. Soubor nádherných botanických ilustrací v safari parku doplní trvalou výstavu osobních předmětů Joy Adamsonové, kterou do Dvora Králové zapůjčila Zuzana Beranová z vlastních sbírek. Stalo se tak u příležitosti symbolického přejmenování dvorského pavilonu šelem na Pavilon šelem Joy Adamsonové.

Čtěte také

Africká kultura ovšem opanuje safari park celý týden. Již od pondělí probíhají taneční a hudební workshopy, čtení pohádek sepsaných na základě pamětí a zápisků Josefa Vágnera jeho dcerou Lenkou a mnoho dalšího. Program vyvrcholí o víkendu velkým tržištěm, které nabídne celou řadu afrických dobrot od tropického ovoce od malých farmářů, lahodné kávy nebo ne-čaje rooibos z Keni.

Samozřejmostí bude i mnoho možností doplnění šatníku a šperkovnice o africké či Afrikou inspirované kousky. Malé i velké zaujmou dílny s ruční výrobou korálků a dalších drobností. Reprezentanti ochranářských a humanitárních organizací budou zájemcům sdílet poslední novinky o místech, kde pomáhají.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související