Péče o Šamany Afriky dá pěkně zabrat. S 11 Čerty má ošetřovatelka hodně napilno

15. září 2018 09:24

Taky si říkáte, že starat se o zvířata, je zajímavá práce? Souhlasíme, ale na druhou stranu je to i dřina. Své o tom vědí chovatelé Safari Parku Dvůr Králové, kteří mnohdy probdí se zvířaty celé noci a nezastaví se ani přes den.

Zrovna teď má napilno třeba ošetřovatelka Kristýna Korecová u mláďat Čertů nebo Šamanů Afriky - tak se totiž přezdívá drilům černolícím. Vydáme se za ní s mluvčí královédvorského safari parku Andreou Jiroušovou a redaktorkou Danou Voňkovou.

Říkáme je ‚chytrý jako opice‘, ale docela dobře bychom mohli tvrdit ‚je mlsný jako opice‘

Dril černolící v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Uvěříte, až vám zoolog Michal Podhrázský poví, jaké dobroty si oblíbil dril černolící. V přírodě ohrožený primát má rád sladké ovoce, ale jeho jídelníček je hodně různorodý. Co všechno byste na něm našli, se dozvíte z reportáže redaktorky Dany Voňkové. 

Primát, který žije v Kamerunu, Nigérii, Rovníkové Guinei a na ostrově Bioko s černě zbarveným obličejem, je dril černolící. Právě kvůli tomuto převládajícímu zabarvení se mu přezdívá Čert nebo také Šaman Afriky. Dril je všežravec, v přírodě se dožívá 30, v zajetí až 35 let.

Samec váží zhruba 25 kg, samice jsou mnohem menší, zhruba poloviční velikosti i váhy.

Drilové jsou všežravci, ve stravě ale převažuje rostlinná složka, ovoce, listy, kořeny a houby. Jen doplňkově si jídelníček zpestřují termity, pavouky, koryši, žábami nebo housenkami.

Skupina drilů černolících v Safari Parku Dvůr Králové má v současnosti 11 jedinců

Žijí ve skupinách vedených jedním samcem. Neúspěšní samci žijí samotářsky na hranici teritoria tlupy, ze které pocházejí. Samci se zdržují více na zemi, kdežto samice a mláďata zase v nižších patrech lesního porostu. Po zemi chodí po čtyřech končetinách.

Mládě matka kojí do 15 až 16 měsíců, pečuje o mláďata převážně sama nebo s pomocí mladších členů tlupy. Samci mají pouze funkci ochrannou. Průměrná délka života v přírodě je asi 30 let a v zajetí o pět let více. Drily loví občas levharti, výjimečně šimpanzi.

Občas se stává, že se ve volné přírodě tlupa vydá za potravou na plantáže s maniokem, palmou kokosovou nebo olejnou a místní obyvatelé tam na ně pořádají hony. Pytláci tyto primáty loví pro maso, tzv. bushmeat.

Skupina drilů černolících v Safari Parku Dvůr Králové má v současnosti 11 jedinců

Nejvíce ale drily ohrožuje kácení původní vegetace a odlesňování velkých ploch. Nově vzniklé plantáže ovšem neposkytují drilům vhodnou potravu.

V seznamu ohrožených druhů IUCN je dril označen jako ohrožený. Populace v přírodě se odhaduje mezi 4000 až 10 000 jedinci.

V Safari Parku Dvůr Králové je chována skupina drilů od roku 2015, první mláďata se narodila před dvěma lety. V současnosti má skupina 11 jedinců a patří v Evropě k největším.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související