Jedinečné malby autorky "Příběhu lvice Elsy" jsou k vidění v ZOO Dvůr Králové

23. červen 2015

Malby světového věhlasu je možné shlédnout v ZOO Dvůr Králové. Jejich autorkou je Joy Adamsonová, jež je u nás díky příběhu lvice Elsy známá především jako ochránkyně přírody. Adamsonová však byla i vynikající malířkou a její portréty keňských kmenů tvoří základ sbírky keňského Národního muzea v Nairobi dokumentující jedinečnou etnickou pestrost východní Afriky.

Portréty příslušníků keňských kmenů vznikly na zakázku britské koloniální vlády v polovině minulého století a výborně dokumentují rysy, zvyky či účesy mnoha keňských etnik. Joy Adamsonová nakonec maleb dokončila přibližně 600 a pokračovala v nich i po skončení zakázky.

Při portrétování navíc sesbírala řadu etnografických údajů, které jsou velice ceněným pramenem o africké kultuře, neboť řada kmenů už zanikla. Dnes portréty tvoří základ stálé expozice Keňského národního muzea v Nairobi a část kreseb je také vystavena v sídle keňského prezidenta.

V ZOO Dvůr Králové můžete až do podzimu vidět výběr více než 30 maleb v galerii Tengenenge

Výstava byla připravena díky spolupráci s českou diplomatkou Zuzanou Beranovou, která je rovněž autorkou životopisu Joy Adamsonové Setkání se smrtí.

Joy Adamson: Renoille

Joy Adamsonová se jako Friederike Victoria Gessnerová narodila v roce 1910 v Opavě, která byla tehdy součástí Rakouska - Uherska. Do Afriky se vydala v roce 1937, aby zde našla nový domov pro sebe i svého prvního manžela, který utíkal před Hitlerem.

Proslavila se knihou Born Free, která byla do češtiny přeložena jako Příběh lvice Elsy, v níž popsala, jak společně s manželem vychovávali malou lvici a dokázali ji vrátit do divočiny. Svůj další život pak zasvětila projektům souvisejícím s ochranou přírody a postupně vychovávala také gepardy a leopardy.

V roce 1967 měla autonehodu, při níž si vážně poranila pravou ruku a v jejímž důsledku už nemohla přesně malovat. O třináct let později byla v keňské rezervaci Shaba brutálně zavražděna svým bývalým sluhou, kterého dříve propustila za drobnou krádež.

autoři: Jan Stejskal , DV
Spustit audio