5 hygienických pravidel prevence zánětu močových cest

15. srpen 2016

Doc. MUDr. Miloš Broďák, přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jak se chránit před zánětem močových cest? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde o onemocnění, které se dá většinou dobře léčit a nebývá nijak zvlášť vážné. Jeho největší zákeřnost ale spočívá v tom, že pokud se už jednou objeví, rádo se opakovaně vrací.

5 hygienických pravidel prevence zánětu močových cest:
Hygiena po vykonání potřeby - správné očištění po vykonání potřeby je samozřejmostí. Po vykonání velké potřeby otíráme intimní partie vždy směrem odpředu dozadu, abychom zamezili přenosu bakterií z okolí řitního otvoru do oblasti kolem vyústění močové trubice.

Pravidelné vyprazdňování - moč, která se delší dobu hromadí v močovém měchýři, vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií. Proto není správné potlačovat nutkání na močení a důležitý je také pitný režim, který zajistí časté proplachování močových cest.

Hygiena před a po pohlavním styku - podle některých lékařů snížíte riziko zánětu močových cest také tehdy, když se před sexem pořádně osprchujete a brzy po něm se dojdete vymočit.

Vhodné spodní prádlo - spodní prádlo by mělo být alespoň trochu savé, nejlépe bavlněné. Dobře totiž vsaje i nepatrné zbytky moče, které by jinak mohly sloužit jako vhodné místo k pomnožení bakterií. Důležité také je, aby prádlo nebylo příliš těsné.

Kosmetické produkty - jakékoli přípravky, které by mohly podráždit intimní oblasti, jsou nevhodné. Jedná se například o parfémované vložky, ale například i pěny do koupele.

pití vody, voda, pitný režim

Můžeme si pomoci sami?
Nejlepším způsobem, jak „podomácku“ vyléčit zánět močových cest, je mu účinně předcházet. Nicméně existují i potravinové doplňky a domácí způsoby léčby pro případy, kdy prevence naneštěstí selže. Odborníci nemají úplně jasno v tom, jak jsou následující babské rady účinné, ale rozhodně je můžete zkusit jako doplňkovou, doléčovací nebo preventivní léčbu.

Zvýšený příjem tekutin - dostatečným proplachováním močového traktu podpoříme vyplavování bakterií. Pít můžete minerální vody nebo bylinné čaje, ale v podstatě jakákoli tekutina je lepší než nic.

Brusinky, borůvky a přípravky z nich - extrakty z těchto lesních plodů jsou asi nejčastěji doporučované přípravky proti zánětu močových cest. Mechanismus jejich účinku není úplně jasný, ale podle některých odborníků brání látky obsažené v bobulích bakteriím, aby se pevně přichytily ke sliznici močových cest. Kromě toho brusinky a borůvky obsahuji velké množství antioxidantů, které pomáhají při zvládání infekce a zánětu.

Ananas - toto ovoce obsahuje látku bromelain, která má protizánětlivé účinky a pomáhá zmírňovat také projevy zánětu močových cest.

Vitamín C - velké množství vitamínu C zvyšuje kyselost moče, což může zpomalit růst bakterií.

A další - kromě předchozích možností se pro prevenci a léčbu zánětu močových cest méně často doporučuje i jogurt, přípravky z rostliny jménem Echinacea nebo jedlá soda.

pivo, pití, pitný režim, tekutiny
Spustit audio