22. březen si jako Světový den vody připomeneme u největšího českého vodopádu na Mumlavě

22. březen 2021

22. březen je Světovým dnem vody. Tak se teď společně k vodě vydejme. Jednou z nejpozoruhodnějších krkonošských řek je rozhodně Mumlava. Velká pramení pod Kotlem, Malá na Labské louce a za soutokem míří k Harrachovu romantickým údolím plným kaskád.

Čtěte také

K Mumlavě se za naším největším vodopádem vydala s geografem Vlastimilem Pilousem redaktorka Eliška Pilařová.

Jedna z nejstarších a nejoblíbenějších výletních cest z Harrachova k Mumlavskému vodopádu. Boudu, která je nad námi, nechal postavit hrabě Harrach a vodopád, na který se teď díváme, má prý krkonošská nej.

„Je jednak nejnavštěvovanější, protože je přístupný po dobré cestě, po které mohou jezdit i maminky s kočárky. Navíc se tento vodopád skutečně honosí několika rekordy. Je vysoký zhruba 10 metrů a je to nejmohutnější nebo jinak řečeno největší vodopád naší republiky."

Mumlavské vodopády

Rozkročil se do šířky, má poměrně hodně vody, ale jeho plotny jsou ohlazené, i jezírko pod vodopádem je příjemné. Tedy je to takový komorník vodopádek.

„Ano, ale u nás jsme spíš zvyklí na takové stružkovité vodopády. Ale tohle je mezi našimi vodopády, zvláště při této výšce vody, už opravdová výjimka."

Jak Mumlava ke svému vodopádu přišla?

Jak je to vlastně s tou mumlavskou kaskádou?
„Kotlina, ve které se nachází Harrachov asi o kilometr níže, koncem třetihor nebo dokonce ve čtvrtohorách, se podle mohutných puklin propadla. A v místě toho zlomu vznikl skalní stupeň. A právě tyto stupně překonává řeka vodopády. Ten Mumlavský je z nich největší."

Čtěte také

Jizera a Mumlava jsou snad nejkrásnější krkonošské řeky.
„Na Bílé Labe bych také nedal dopustit, ale Mumlava patří každopádně mezi nejkrásnější toky našich nejvyšších hor."

Jizera je taková jantarová.
„A to proto, že teče z rozsáhlých rašelinišť Jizerských hor. A voda tekoucí z rašelinišť je příznačně zabarvená. Pro horní Jizeru je to přímo typické a do určité míry je to vidět i na Mumlavě."

Mumlava je zlatavá, bílé peřeje, a támhle naproti jsou vidět ještě ledové plotny. Teprve taje a Mumlava tak nezůstává nic dlužná svému jménu.

„Mimo tohoto velkého vodopádu se na celém toku Mumlavy nachází mimořádně velký počet peřejí a kaskádek. Všechny vydávají onen typický zvuk, který se navíc dobře drží v lesní kulise. Takže to skutečně mohlo v minulosti někomu připadat, že si řekla mumlá a povídá mezi kameny," dodává Vlastimil Pilous.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka