Zimní procházka Dobruškou vás mile překvapí. A zvládnete ji za chvíli, všude je tady blízko

24. únor 2019 09:56

Letošní únor ve své druhé půli přinesl pěkné slunečné dny a ve vzduchu je čím dál více cítit blížící se jaro. Ale než oschne bláto na turistických cestách, ještě to chvíli potrvá. Kdo však nechce čekat, může výletovat už teď. Třeba taková zimní návštěva Dobrušky vás může mile překvapit.

Malebné městečko pod Orlickými horami stojí za návštěvu i mimo turistickou sezonu. Poloha na křižovatce starých obchodních cest z Dobrušky učinila přirozené spádové středisko celé okolní oblasti. V 19. století se zde utvořilo jedno z regionálních ohnisek národního obrození. Město má staleté tradice textilní výroby, k níž od 19. století přibyla výroba strojírenská.

Když se hasič loučí s prací, je to dojemné i rozverné. Ota Vojnar se projel Dobruškou na lodi

Ota Vojnar se loučil s prací profesionála u dobrušského záchranného sboru

Ota Vojnar obléká hasičskou uniformu už víc než čtyřicet let. Z toho zhruba polovinu jako profesionál u dobrušského záchranného sboru. Teď ale své směně velel naposledy a to se neobešlo bez speciálního programu. Hasiči v Dobrušce totiž každého vysloužilce provezou po městě na lodi. A reportérka Lucie Peterková byla u toho s rozhlasovým mikrofonem.

S procházkou můžete začít třeba na náměstí. Dominantou města je renesanční radnice na náměstí F.L. Věka, s věží vysokou 45 metrů. Byla postavena ve druhé polovině 16. století.

Ve věži radnice jsou instalovány expozice muzea, věnované dějinám města a hrdelnímu právu a také jsou zde vystaveny prvotiny světového malíře Františka Kupky, který v Dobrušce prožil své mládí. Třeba tady můžete zimní procházku Dobruškou začít. Z ochozu radniční věže je krásný výhled na zasněžené Orlické hory a při dobré viditelnosti i na Krkonoše.

Odtud je to úzkou dlážděnou uličkou jen kousek k rodnému domku Františka Vladislava Heka, kterého ve svém románu F. L. Věk proslavil Alois Jirásek. Je to dům č.p. 185 a je jednou z nejvýznamnějších památek města. Od roku 1972 je zde stálá expozice připomínající Hekovo dílo, kterou si v sezóně můžete prohlédnout.

Rodný domek F. L. Heka - Věka

Hned vedle stojí architektonicky velice cenná stavba, Rýdlova vila z roku 1912, dnešní Klub důchodců, jejímž autorem je architekt Jan Kotěra. Je to jedna z jeho nejpozdnějších prací. Vila je krásně opravená a stojí zato ji obejít ze všech stran.

Městečko pod Orlickými horami stojí rozhodně za návštěvu

Dobruška je také úzce spojena s osobností a dílem Boženy Němcové. Zde se narodil její dědeček Jiří Novotný. Jeho rodný domek má č.p. 127 a je to k němu chvilka pěší chůze z náměstí. A ke své milé to neměl daleko. Jen kousek stranou městečka, v nedalekých Křovicích, najdete i rodný domek babičky Boženy Němcové, Magdaleny Novotné, rozené Čudové. Má č.p. 22.

Rýdlova vila v Dobrušce

Zimní procházku městem zvládnete za chvíli, všude je blízko. A možná vás překvapí, co zajímavých míst na tak malém prostoru objevíte.

Redaktorku Romanu Pacákovou zasněženou Dobruškou provedl ředitel tamního Vlastivědného muzea Vladimír Svatoň.

Milovníci české obrozenecké literatury si v Dobrušce prostě přijdou na své. A nejen to. Svou polohou, komplexním zázemím služeb i mnoha památkami je Dobruška ideálním východiskem pro poznávání přírodních krás i historických zajímavostí celé severní části Orlických hor a Podorlicka.

Zimní procházka Dobruškou

Za vidění stojí také třeba židovská synagoga, židovský hřbitov, městské muzeum, stará kovárna v Kostelní ulici, kostel sv. Václava a jeho raně barokní zvonice nebo místo v Archlebových sadech, kde stojí kaplička sv. Jana Nepomuckého. Tam bývalo jedno ze tří popravišť, kde byli odsouzenci popravováni zvlášť krutými způsoby.

Na některé z těchto míst se s ředitelem Vlastivědného muzea Dobruška Vladimírem Svatoněm vydáme zase někdy příště.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související