Zpívání pro potěšení mělo v Dobrušce velký úspěch. Proto budou následovat další

27. leden 2019 09:13

Zrovna je zima jak má být a bude ještě dlouhá, ale s milými lidmi se i v tomto mrazivém počasí dají prožít hřejivé chvíle. Pravidelná nedělní posezení, která nazvali ZPÍVÁNÍ PRO POTĚŠENÍ, připravili předseda Městské organizace Seniorů Dobruška Petr Tojnar a místopředsedkyně Renata Moravcová. V jídelně ve studijním středisku v Dobrušce bylo milo a zpívalo se o sto šest.

Paní Renata Moravcová, ač nevidomá, si tímto setkáním s písničkou splnila svůj další sen.

Před osmnácti lety přišla o zrak a dnes aktivně pomáhá zrakově postiženým a propojuje jejich svět se světem lidí, kteří vidí.

Svou slepotu považuji za dar. Renata Moravcová bere život jako poslání

Paní Renata Moravcová z Dobrušky oslepla kvůli cukrovce

Umíte si představit, že nevidíte? Paní Renata Moravcová z Dobrušky oslepla kvůli cukrovce. Ta jí vzala také ledvinu a slinivku. Přesto - nebo právě proto - žije naplno. Je předsedkyní Klubu držitelů vodících psů vzdělává ostatní, přednáší, organizuje společenské večery, Kavárnu ve tmě, závody vodících psů, plete a rozdává ponožky a pomáhá všem, kdo to potřebují. A také peče cukroví. Byli jsme u toho. Její příběh jste mohli slyšet v sobotu 17. prosince 2016 po 18. hodině v pořadu Návštěva.

Právě správné zacházení a pomoc nevidomým je jedno z velkých témat, kterým se paní Renata zabývá v rámci svých vzdělávacích akcí pro děti, mládež i dospělé.

Na základě jejích zkušeností ví totiž jen velmi málo lidí, jak se zrakově postiženými pracovat, ale také sama dobře chápe, že pro normálně vidícího člověka je velmi těžké vžít se do potřeb nevidomých.

S viceprezidentem organizace Senioři České republiky Petrem Tojnarem spolupracuje už dvanáct let. A protože v Dobrušce zatím senioři podobnou příležitost setkat se a zazpívat si písničky svého mládí neměli, slovo dalo slovo a uspořádali společně první nedělní Zpívání pro potěšení.

První Zpívání pro potěšení mělo v Dobrušce velký úspěch

A aby si to všichni opravdu užili a také aby se bylo při tom zpěvu "koho chytit", přijeli jim zahrát lidoví muzikanti z Podkrkonoší.

Nechybělo malé občerstvení a bylo z toho nakonec tak příjemné odpoledne, že už jsou naplánována další Zpívání pro potěšení, 17. února a 17. března v jídelně ve studijním středisku v Dobrušce vždy ve 14 hodin. Vstup je volný.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související