Zemědělcům a ovocnářům chybí sezónní pracovníci. Situace je díky nízké nezaměstnanosti vážná

16. březen 2018 09:05

Zemědělci a ovocnáři v Královéhradeckém kraji se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků na sezónní práce. Ty shánějí už teď, aby byli včas připraveni na první sklizeň. Současná velmi nízká nezaměstnanost jim ale výběr hodně komplikuje, protože zájem o manuální práci je mizivý.

Ovocnáři v Královéhradeckém kraji teď právě končí s první vlnou sezónních prací. To jsou převážně prořezy stromů a jejich příprava na vegetační období. Ale zároveň už se ohlížejí po brigádnících, kteří budou potřeba na první sklizeň.

Že je ale velmi těžké je sehnat potvrzuje i předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík: „Obecně se dá říct, že situace je velmi špatná. Je nedostatek pracovní síly. Ovocnáři samozřejmě poptávají především tu sezónní praocvní sílu, víceméně ve dvou vlnách. Ta první vlna už teď končí. Zásadní etapa pro nás nastoupí v červnu, kdy se začne sklízet první ovoce. A potrvá v podstatě celý půlrok. Protože potom nastupují další ovocné druhy do sklizně. A končí se až někdy v listopadu. To je doba, kdy ovocnáři v České republice průběžně s různou intenzitou potřebují zabezpečit zhruba 3 000 pracovních míst pro tyto brigádnické činnosti."

V tomto dobrovodském sadu už mnoho jablíček ke sklizni nezbývá

Martin Ludvík vidí hlavní problém v nízké nezaměstnanosti. Ta má vliv i na nezájem o krátkodobou, nárazovou práci. Částečným řešením jsou tedy pracovníci ze zahraničí. Velmi často se jedná o dělníky z Ukrajiny. Pro ně Ministerstvo zahranicí spustilo projekt „Ukrajina 1500", který by měl zprostředkovat krátkodobé zaměstnání pro zhruba jeden a půl tisíce lidí.

Potíž je ale podle Martina Ludvíka i administrativě: „Někteří naši pěstitelé si stěžují, že není velká vstřícnost třeba i úřadů práce a dalších institucí. Měly by dne našeho názoru více napomáhat tomu, aby sem mohla ta pracovní síla ze zahraničí přijít, logicky, když tu není ochotná pracovní síla tuzemská."

Brigádníci i při druhé a konečné sklizni v sadu zacházejí s jablky na uskladnění opatrně

Ředitel Krajského úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák ale dodává, že o brigády v zemědělství není zájem dlouhodobě: „Práce v zemědělství je bohužel fyzicky náročná a není příliš dobře placená. V porovnání s jinými pracovními příležitostmi, které se nabízí. Takže ten zájem uchazečů o tuto práci je nízký, protože mají jiné alternativy."

Soukormý zemědělec Miroslav Hak z Hradce Králové se také potýká s nedostatkem lidí a pravidelně využívá agenturní zaměstnance z ciziny. Ale zároveň vnímá, že jejich zájem je momentálně víc o jiné obory: „Lidé prostě nejsou. Vidíte, kolik je procent nezaměstnaných. A vidíte, že se tady slepě vytváří nějaké nadnárodní společnosti nebo automobilky. Ačkoliv už slyšíme, že i v těch automobilkách už pracují cizinci."

Pro některé zemědělce může být podstav i likvidační a už teď jsou přesvědčeni, že se zhruba 3000 potřebných míst nepodaří obsadit.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související