Zateplujte svůj domov chytře! Tady dvojnásob platí pravidlo: dvakrát měř a jednou řež

7. květen 2019

Karel Dutka, odborník na minerální izolace a zelené střechy, v naší radioporadně na téma: Jak na zateplení domu? Nejčastějších chyb při zateplování fasády - jak jim předcházet a jak je řešit.

Starší domky pro prarodičích jako chalupy, ale i k trvalému bydlení, se těší velké oblibě u mladých lidí i u generace, která si je připravuje na důchod. Jak je rekonstruovat, a hlavně jaké zateplení, omítku nebo obklad zvolit?

Zateplujte svůj dům chytře! Tady dvojnásob platí pravidlo: dvakrát měř a jednou řež

Zateplení fasády domu je jednou z nejčastějších renovací, do které se lidé pustí. Jedná se o poměrně velký a relativně nákladný zásah, proto je dobré provést ji pořádně a správně. Jakékoli opravy jsou komplikované a drahé. Zde platí dvojnásob pravidlo dvakrát měř, jednou řež.

Kladivo, rašple, pila a další nářadí. To jsou hračky dětí fyzikální mateřské školy ve Vrchlabí

Dítě a kladívko (ilustrační foto)

Jsou jim teprve čtyři roky a už se učí základům fyziky. A to pod vedením bývalého fyzikáře Jaroše Stříbrného, který nyní v mateřské škole Komenského ve Vrchlabí působí jako školní asistent. Děti díky vrchlabské automobilce mají dvě dílny plné nářadí, se kterým pracují. Účastní se také fyzikální olympiády, ze které si už přivezli tři poháry. Podívat se tam byla redaktorka Kateřina Kohoutová.

Nejen technologická nekázeň na stavbě, ale i nepřesné, nebo chybně navržené řešení ze strany projektanta, bývají hlavními příčinami nevydařeného zateplení fasád. Jaké jsou nejčastější nedostatky, jak jim předcházet a případně jak je napravit?

Podklad pro vnější fasádní zateplovací systém (ETICS) musí být vyzrálý, bez prachu, mastnot, výkvětů, puchýřů a odlupujících se míst, biotického napadení a aktivních trhlin. Zateplovací systém nenahrazuje hydroizolaci ani sanační systém, nicméně například výrazně snižuje množství zkondenzované vlhkosti v konstrukci.

Tloušťka tepelné izolace má splňovat požadavky závazných norem a vyhlášek. Zateplení by mělo být ekonomicky optimální, což se posuzuje pro každý dům zvlášť. Pro rychlý orientační výpočet je možné použít typových modelových příkladů, nebo doporučených hodnot z normy.

Blanka Malá a Karel Dutka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chybu je možné udělat při nanášení lepidla, ale také při lepení izolantu při nevhodných podmínkách, například při zimě, nebo naopak na přímém slunci.

Stavební průmyslovka v Hradci Králové je škola s velkou tradicí i budoucností. Staví se pořád

Nataša Ungermannová a David Pitrman ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Zatímco žáci základních škol už mají určitě jasno v tom, na které střední škole chtějí dál studovat, tak samotné střední školy ten výběr budoucích šikovných studentů teprve čeká, tedy přijímací zkoušky. Chceme vám dnes připomenout školu s velkou a bohatou tradicí, a to je královéhradecká Střední průmyslová škola stavební.

V krajním případě se může stát, že všechny vrstvy kontaktního zateplovacího systému popadají. Počet kotvících hmoždinek by měl být v souladu s normou a měl by respektovat kvalitu a nosnost zateplované stěny a umístění objektu v terénu. Počet hmoždinek zpravidla začíná na 6 až 8 kusech na metr čtvereční.

Velmi důležité je také rozmístění hmoždinek na izolantu. U pěnových polystyrenů se zpravidla hmoždinky umísťují do rohů a T-spojů desek, u minerálních vln je zajímavou možností i kotvení do těla desek. Odolnost minerálních izolací vůči protlačení hlavy hmoždinky dovnitř izolantu je větší v těle desky než na jejích hranách.

Špatné provedení kotvení bývá vůbec nejčastější a nejviditelnější vadou fasádních zateplovacích systémů. Někdy bohužel stačí pouhý pohled a dokonce i laik vidí, že s fasádou není vše v pořádku.

Celou radioporadnu s Karlem Dutkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související