Zastupitelstvo Hradce Králové znovu probíralo situaci v hospodaření hokejového Mountfieldu

1. listopad 2017

Opoziční zastupitelé znovu upozornili na údajné nesrovnalosti v hospodaření hokejového Mountfieldu, podle místopředsedy představenstva hokejového klubu a zastupitele Martina Soukupa je ale všechno v pořádku a navíc jednoduše prokazatelné.

Stejně jako v minulosti se i tentokrát objevily hlasy, které upozorňovaly například na kumulovanou ztrátu nebo údajnou netransparentnost hospodaření.

S touto připomínkou vystoupil zastupitel za Zelené Martin Hanousek: „My jsme od našeho zástupce ve finančním výboru zjistili, že to hospodaření ve společnosti Mountfield není zdaleka tak transparentní, jak bychom očekávali u firmy, která je z poloviny městská. A nedozvěděli jsme se základní informace. Především nás mrzí ta záležitost, že jsme dlouhodobě od začátku upozorňovali, že vstup do společnosti Mountfield bude pro město Hradec Králové znamenat narůstající náklady."

Čtěte také

Podle místopředsedy představenstava hokejového klubu a zároveň zastupitele města Hradec Králové za ODS Martina Soukupa potvrdil transparentnost hospodaření Mountfieldu i auditor: „To, že se tam vytváří ztráta ve sportovním klubu tady bylo od nepaměti, i za první ligy. Není to nic nestandartního. V současné době je tam kumulovaná ztráta, která vznikla především v prvním roce trvání akcionářské dohody. A to je cena za převod licence ve výši 20 milionů. A průběžně se každý rok vytváří ztráta 2,5 až 3 miliony korun."

To už podle Martina Soukupa řešil finanční výbor magistrátu loni a doporučil zastupitelstvu města i Mountfieldu ztrátu rovným dílem uhradit a navýšit příspěvek na fungování klubu: „To bohužel nebylo během toho roku splněno. Proto se dnes opět vracíme ke stejnému tématu. Ale firma nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti, respektive takové závazky, které by nebyla schopna splnit."


Jenže opoziční zastupitel Martin Hanousek měl i další připomínky. Ty se týkaly například dodržování pravidel Evropské komise, nebo samotného fungování firmy Mountfield v hokejovém klubu: „My jsme dokázat to, že společnost Mountfield se skutečně podílí rovným dílem na financování klubu. Což nejsme schopni posoudit, protože nám nebyly poskytnuty relevantní doklady k této záležitosti. Pouze nám bylo sděleno, že společnost Mountfield svůj podíl realizuje formou nákupu reklamy. Ale není znalecky vyjádřeno, jaký ve skutečnosti má tento nákup reklamy hodnotu. Tudíž je spekulativní tvrdit, že druhý akcionář plní své závazky. A nám toto dokázáno nebylo."

I na to má Martin Soukup odpověď: „Ty dotazy na finančním výboru byly dosti konkrétní. My jsme se tím zabývali s naší účetní firmou. A prostřednictvím tajemníka finančního výboru jsme to rozeslali všem členům. To znamená odpovědi na jejich dotazy, které padly na tom jednání."

Martin Soukup nakonec nabídl Martinovi Hanouskovi přímou možnost se s klubovým účetnictvím podrobně seznámit. Přímo v pražském sídle účetní firmy.

Jestli to pochybnosti rozptýlí, zřejmě ukáží až další jednání zastupitelstva.

autor: lcz
Spustit audio