Zařízení na principu nukleární magnetické rezonance mají inspektoři při kontrolách burčáku

20. srpen 2018 11:56

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vyrážejí do terénu na kontroly burčáku .Podle českého vinařského zákona jde o nápoj, který se smí vyrábět pouze z letošních tuzemských hroznů vinné révy a prodávat se může právě od poloviny prázdnin do 30. listopadu. Doby, kdy se řada prodejců snažila právě tyhle zákonem dané požadavky obejít, jsou už podle Inspekce pryč. Když už se prý objeví nějaký nedostatek, jde většinou o nedostatek administrativní.

Podle ředitele Inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Hradci Králové Jiřího Petráška budou výsledky letošních kontrol k dispozici až na konci roku, vycházet se ale dá z kontrol loňských. Inspektoři prověřili v kraji 39 prodejců a nedostatky zjistili v šesti případech.

Vše o víně... Opravdu ukrývá pravdu? Ví a poví sommelier Ivan Nehera

03445819.jpeg

Ivan Nehera - člen Cechu českých vinařů a sommeliér - Vše o víně... Opravdu ukrývá pravdu? Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

„Nedostatky se v pěti případech týkaly požadavků na označování a v jednom případě byly zjištěny nedostatky co se týká průvodních dokladů," říká Jiří Petrášek.

Pokud šlo o původ burčáku, objevily se pochybnosti u pěti prodejců. Odebrané vzorky ale po laboratorních testech prokázaly, že burčák byl v tomto ohledu v pořádku.

Na kontrolu původu burčáku má přitom inspekce unikátní zařízení, pracující na principu nukleární magnetické rezonance.

Sklenička burčáku

A to pracuje hodně přesně, vysvětluje mluvčí Inspekce Pavel Kopřiva: „Je zde identifikována hodnota izotopu kyslíku ve vodě, který se v tom daném burčáku nachází. Zároveň laboratoř disponuje každý rok aktualizovanou databází hodnot izotopu kyslíku, který se nachází ve vodě odebrané z hroznů, respektive z vína. Tyto hodnoty jsou specifické pro každý jednotlivý kraj. To znamená, že na základě toho my můžeme s velmi vysokou přesností určit, odkud daný vzorek pochází."

Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce i letos pokračovat v kontrolách zhruba ve stejném rozsahu s tím, že určitě dohlédne na ty prodejce, u kterých v minulosti zjistila nedostatky. Ale i další - a podněty ke kontrolám mohou posílat i zákazníci.

Situace se ale co do případných padělků nebo nekvalitního vína za poslední roky hodně zlepšila, říká ředitel hradeckého Inspektorátu Jiří Petrášek.

Měření cukernatosti vinné šťávy

A přesvědčen je o tom i jeden z prodejců Ondřej Matyščák, který si právě o burčák obohatil nabídku ve své vinotéce na Jičínsku: „Takové to víno pro Pražáky. Já myslím, že to už je také tak trochu pryč. V dnešní době chce mít vinař dobré jméno. A to si vybuduje primárně dobrým vínem."

Každý, kdo má zájem o burčák, by si měl podle vinařů v první řadě uvědomit, že může každou hodinu chutnat jinak. Když ho ráno koupíte a necháte pár hodin v autě, dovezete něco úplně jiného, upozorňuje Ondřej Matyščák.

A přidává i další rady: „Každý člověk, když si jde koupit burčák, ať ho ochutná. Ať se nestydí zeptat odkud to je, z čeho to je vyrobeno. A pak jej musí doma sledovat. Pokud chce pít sladký burčák, ať se do něj hned pustí. Pokud chce, aby víc pracoval. aby byl blíž k vínu, tak si na něj počká. Ale nestyďte se zeptat co kupujete a nestyďte se ochutnat."

Na prodejce burčáku tedy můžete narazit až do 30. listopadu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související