Zapékané masíčko 27.9.2008

Suroviny:
500g mletého hovězího /může být i vepřové/ masa, 2,5 dcl smetany, olej, jeden rajský protlak, 4 vejce, brambory /podle počtu osob/, 2 cibule, česnek, sůl, pepř, koření podle chuti, strouhanka

Postup:
Drobně nakrájenou cibuli osmahneme dozlatova, přidáme maso. Maso vidličkou rozdělíme na kousky a na mírném plameni dusíme.
Maso se po chvíli začne samo oddělovat a opékat. Musíme ho hlídat a v případě potřeby podlít trochou vody.
Pak přidáme rajský protlak, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dusíme asi čtvrt hodiny.
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a polovinu brambor rozložíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy, osolíme a posypeme strouhankou. Na vrstvu brambor dáme masovou směs a na ni narovnáme zbylé brambory a osolíme, poté dáme přikryté zapéct. Před dokončením zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a dopékáme bez poklice až povrch zrůžoví. Podáváme se zeleninovým salátem.

Vaříme s Habadějem v sobotu 27.9.2008 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.