Základní škola v Solnici na Rychnovsku oslavila své stoleté narozeniny příjezdem „tatíčka" Masaryka

21. září 2021

Tomáš Garrigue Masaryk ve své Laurince, pan starosta, pan řídící a učitelský sbor v gala podle módy 20. let 20. století, děti v krojích, výstava historických fotografií, dobová kavárna, lidé s československými vlaječkami vítající pana prezidenta. Začátek školního roku na ZŠ v Solnici byl letos hodně rušný a radostný. 

První školní rok na ZŠ Solnice na Rychnovsku byl 1921-22. O stoleté historii školy a velkorysém plánu oslav nám do studia Českého rozhlasu Hradec Králové přišli povědět ředitel ZŠ Solnice školy Luboš Klapal a učitelka prvního stupně Eva Štréglová.

Nejen, že se po měsících distanční výuky žáci a učitelé zase sešli ve třídách, ale sotva se přivítali, začali s přípravami oslav stého výročí založení své „devítiletky".

Před 95 lety přijel do Solnice v automobilu Laurin a Klement „tatíček" Masaryk. Prezident Masaryk navštívil městečko Solnice a tamní základní školu při své cestě po severovýchodě Čech v létě roku 1926. A tak se solničtí rozhodli, že obě významné historické události, založení školy a příjezd TGM, připomenou a oslaví společně jednou velkou akcí.

Dlouho plánovali a nacvičovali, pátrali v archivech po dokumentech, fotografiích a projevech, sháněli originální oblečení, doplňky a rekvizity, zapojili žáky školy i zájemce z řad solnických občanů. Podařilo se jim připravit věrnou rekonstrukci historické slavnosti a navodit její dobovou atmosféru. 11. září 2021 při oslavách 100. výročí školy vítaly v Solnici prezidenta Osvoboditele opět davy lidí.

Děti zazpívaly Ach synku, synku

Podle Evy Štréglové celé akci předcházely dlouhodobé přípravy:
„Snažili jsme se podrobně prostudovat a vlastně zrekonstruovat tuto událost. Hledali jsme v regionálních archivech, pročítali kroniky i dobové tisky a studovali historické fotografie."

Nakonec v sobotu 11. září dopoledne přijel v automobilu Laurin a Klement tatíček Masaryk. Vítaly ho děti s vlaječkami a mávátky v barvách trikolory, učitelský sbor v dobových kostýmech i představitelé města i školy. Kromě původních projevů prezidenta Masaryka, starosty města, ředitele školy i bývalé začínající učitelky Růženy Hlavaté v podání Gabriely Čtvrtečkové, zazpíval dětský sbor píseň Ach synku, synku.

Čtěte také

Po podpisu do školní kroniky byl Masaryk spolu s ostatními diváky pozván k prohlídce nádherně vyzdobené školy. Návštěvníci měli možnost si prohlédnout všechny učebny i odborné třídy, didaktické pomůcky i technické vybavení školy.

Dalším lákadlem byla výstava s názvem Příběh stoleté dámy nebo Kukátko do historie, kde bylo možno vidět originál reliéfů z průčelí školy, jehož autorem byl sochař Ladislav Šaloun, nebo originální porcelánový servis, z něhož Masaryk údajně popíjel kávu.

Na dvoře školy pak dotvářel atmosféru skvělý dixieland Black buřiňos i improvizovaná prvorepubliková kavárna. Nakonec se podařilo utvořit autentickou atmosféru této pro Solnici výjimečné události a snad i heslo z průčelí naší školy „Nás spasí mravnost a vzdělanost" přimělo návštěvníky k zamyšlení."

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.