Začíná 51. ročník Šrámkovy Sobotky

23. září 2010

V neděli 1. července v 10:00 bude slavnostně zahájen 51. ročník Šrámkovy Sobotky. Program letošního festivalu s podtitulem Léto s tělem aneb Šrámek v souvislostech je připraven do 7. července. Již v sobotu 30. června budou v Sobotce v 15:00 zahájeny seminární dílny studentů a v 17:30 se uskuteční vernisáž výstavy Zmizelé Sudety. V 19:30 se pak uskuteční představení Divadla A. Dvořáka z Příbrami hry Ireny Douskové s názvem Hrdý Budžes v režii Jiří Schmiedta a v hlavní roli s Bárou Hrzánovou.

Bohatý kulturní program 51. ročníku Šrámkovy Sobotky je pak připraven až do soboty 7. července. Podrobné informace najdete na internetových stránkách www.sobotka.cz.
Šrámkova Sobotka je dnes rozsáhlý festival především o českém jazyce, řeči a literatuře.
S ideou přišla Milka Hrdličková - Šrámková, vykonavateli se stali manželé M. a V. Hejnovi a D. Bílková - Kyzivátová, později J. Šimůnek. První ročník proběhl v létě r. 1957 a festival se ze soustředění k Šrámkovu dílu proměnil v týdenní seminář o mateřštině (r. 1961), pokaždé s jiným ústředním tématem a pravidelným denním režimem - dopoledními přednáškami, odpoledním poznáváním kraje a besedami a večerním kulturním pořadem. Od počátku je propojen s učitelskou základnou.
Od r. 1963 se na tzv. poetickém odpoledni představují recitátoři a recitační kolektivy, od r. 1968 působí recitační dílna pro studenty PF a FF. V r. 1993 se přidružil program knihovníků. Literární soutěž ŠS vznikla r. 1963. Festival přesáhl význam města i šrámkovské a předšrámkovské tradice, snad bude schopen dávat impulsy národní kultuře i nadále.

Spustit audio