Vzpomínáme na konec 2. světové války s pamětníky této historické události

11. květen 2015

Dnes je Státní svátek České republiky - Den vítězství; připomíná osvobození od fašismu v roce 1945. Slavíme 70. výročí ukončení 2. světové války. Také letos si tuto významnou událost připomeneme mnoha akcemi na území celé republiky. Český rozhlas Hradec Králové bude vzpomínat na konec 2. světové války s pamětnicemi a členkami Českého svazu bojovníků za svobodu Martou Kolesovou a Věrou Nývltovou v pátek 8. května po 11 hodině.

Na osvobození města a konec 2. světové války před 70 lety bude Hradec Králové vzpomínat při oslavách 8. května 2015 od 9 do 17 hodin na náměstí Osvoboditelů.

Návštěvníci si budou moci kromě jiného pohovořit s přímými účastníky 2. světové války, připravena je expozice vojenské techniky i tanku T-34, stánky s občerstvením i upomínkovými předměty a dětské atrakce.

V muzeu lze vidět výstavu dobových fotografií a projekci dokumentů z období války, chystá se průjezd příznivců vojenské historie s dobovými vozy, chybět nebude ani laserová střelnice, výstava leteckých modelů a kulturní program na pódiu, který začne v 10 hodin.

Od 10:10 do 10:45 hodin zahraje Hudba města Hradce Králové, mezi 11:50 a 12:15 hodin vystoupí Capoeira, čas od 12:30 do 13 hodin bude patřit pietnímu aktu.

Ve 13:10 vystoupí A-Team, od 13:15 do 15 hodin bude pódium patřit Martinu Maxovi a od 15:30 do 17 hodin se představí sólista Janáčkovy opery Jurij Gorbunov, houslistka Natalyia Žhovtobruchová, zpěvačka Natalie Progninová, Sergey a Oxana Evsiny a ruská taneční skupina Féerie a folklorní duet Zavalinka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.