Vyprostit zraněné při haváriích je pro hasiče stále těžší. Nová auta jsou bezpečnější, ale i pevnější

17. červen 2016

Čím je auto novější, tím bývá bezpečnější. V případě havárie tak lépe ochrání posádku. Pevnost nových aut ale někdy ztěžuje práci hasičům. Vyprostit lidi z nabouraného auta je těžší než dřív a potřebují k tomu špičkový výcvik a techniku. Právě na vracích nových aut tak hasiči soutěží ve vyprošťování. Východočeské kolo soutěže mohli sledovat diváci v Dobrušce pod Orlickými horami.

„Odstřihnem béčkovej sloupek, dáme tam válec a jdeme na to," nabouraná auta jsou zajištěná, zraněná řidička stabilizovaná a velitel týmu svitavských hasičů Petr Dufek rozhoduje o odstřihnutí střechy pomačkaného auta.

„Je to jedno auto na druhém. Takže vyprošťování není ze země, ale je to o dva metry výš. A to vyproštění je složitější. Ale jinak, každá situace je složitá. Záleží na tom, jak se člověk rozhodne v první minutě jak bude postupovat," říká Petr Dufek, který je u hasičů 18 let.

Podobných situací zažil v reálu desítky. Soutěž ve vyprošťování je podle něj dobrá příprava na reálné zásahy: „Tohle nám dává hodně moc do té reálné situace. Protože ten stres máte odbouraný tím, že jste si sám sebou jistý. Každý ví co má dělat, takže je to fajn."

Čtěte také

Během východočeského kola mistrovství zničily hasiči 10 zbrusu nových aut od malých rodinných až po robusní offroady.

„Nová auta jsou bezpěčná. O to horší je ta práce pro nás. Čím starší auto, tím je to lepší. Je to úplně jiný materiál, jiná pevnost těch materiálů. Je potřeba s tím počítat. S tím se dělá úplně jinak. Vezmete za dveře a otevřete je. Tady se musí všechno dělat hydraulickým nářadím a je to zdlouhavé, těžké a pracné," vysvětluje Petr Dufek.

11 týmů profesionálních hasičů z východních Čech soutěžilo v Dobrušce ve vyprošťování lidí z nabouraných aut

S tím jak se mění auta, musí se zlepšovat i vyprošťovací technika
Další z týmu svitavských hasičů Štěpán Heger říká, že s technikou, která stačila před patnácti lety, by se do moderního auta dostával jen těžko: „Tak určitě je to v modernosti toho nástroje. Břitů a hlavně síly střihu. Je to dejme tomu pětkrát účinnější, než nástroje před deseti lety."

S výkonem ale roste i cena hasičského vybavení. Jedna sada hydraulických vyprošťovacích nástrojů stojí bezmála jeden milion korun.

Spustit audio