Všechny testy na covid u klientů i zaměstnanců Domova U Biřičky v Hradci Králové byly negativní

25. srpen 2020

Testy na covid-19 u všech 90 pracovníků a klientů z krajského domova seniorů Domov U Biřičky v Hradci Králové byly negativní. V domově by tak mohla být ukončena karanténa.

Pondělní odběry se týkaly 56 klientů a 34 zaměstnanců. Šlo o druhou vlnu testování poté, co bylo 11. srpna u jedné pracovnice domova zjištěno onemocnění covidem-19. Domov U Biřičky je největší zařízení svého druhu v Královéhradeckém kraji, má okolo 330 klientů a přes 200 pracovníků.

Čtěte také

„Nákaza se dál nerozšířila. Situaci se podařilo zvládnout díky disciplíně pracovníků i klientů domova a přijatými opatřeními," uvedl hejtman Jiří Štěpán z ČSSD. Předpokládá, že návštěvy by mohly být opět povoleny od 1. září. Organizovaly by se prostřednictvím rezervačního systému.

Při první vlně testování v domově krátce po zjištění nákazy prošlo testy 83 lidí. Všechny tyto testy byly negativní.

Jaký bude další postup upřesňuje ředitelka domova U Biřičky Daniela Lusková.
„Dnešním dnem karanténu končíme. To znamená, že zejména ve vztahu ke klientům se uvolní možnost jejich odchodu z areálu domova. A také zaměstnanci nebudou mít tak přísný režim na jednom oddělení. Budou se opět pohybovat po domově jako tomu bylo v minulosti."

testování, koronavirus, vzorky

V Královéhradeckém kraji se v poslední době potvrdila nákaza koronavirem v několika firmách a institucích, včetně několika krajských nemocnic a dvou domovů důchodců. Dosud se ale neprokázalo tzv. komunitní šíření nákazy, pokaždé šlo o jednotlivce, kontakty se podařilo vytrasovat.

Čtěte také

V Královéhradeckém kraji se do pondělního odpoledne nakazilo koronavirem 478 lidí. S nemocí covid-19 v kraji dosud zemřelo pět lidí a 334 se vyléčilo. Počet aktivních případů nemoci v kraji v pondělí odpoledne činil 139, vyplývá z dat Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Královéhradecký kraj je i nadále jedním z nejméně zasažených regionů v ČR. Za dobu pandemie bylo v kraji zjištěno 92,63 případu nákazy na 100.000 obyvatel. Lépe na tom je už jen Jihočeský kraj, kde bylo 89,43 případu nákazy na 100.000 obyvatel, vyplynulo z dnes zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví.

autor: baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.