Vrchlabská radnice chce spolu s dopravními experty dál zvyšovat bezpečnost cyklistů ve městě

17. říjen 2019 09:40

Ve Vrchlabí chtějí dál pokračovat ve zvyšování bezpečnosti cyklistů. Vznikají například nové cyklostezky. Ve městě se také začalo objevovat podstatně víc značení a to přímo na silnicích.

Ladislav Velehradský nasedá na kolo a chystá se vyrazit od obchodu domů. Na bicyklu prý jezdí hodně často.
„Je to pohodlné. A i když není Vrchlabí velké město, tak jedete třeba tři kilometry tam a tři zpátky. Ne, že by se to nedalo jít pěšky, ale když táhnete nákup, tak je to s tím kolem pohodlnější."

Čtěte také

Nechce jet po hlavní silnici a tak využívá trasy pro cyklisty, kde se cítí bezpečněji.
„Mohl bych jet po té hlavní cestě, měl bych to třeba i blíž. Ale už znám cesty jinudy, kde není taková frekvence na silnici."

V tomto podhorském městě se kříží dvě významné cyklotrasy. A to Labská a Jizersko-jesenická. Cyklistů, zejména v letních měsících, tady stále přibývá.

„Chtěli bychom, aby bylo Vrchlabí jak ze severu na jih, tak z východu na západ protnuto bezpečnými trasami pro místní i návštěvníky z hlediska jízdy na kole," vysvětluje místostarosta města Michal Vávra ze sdružení Zvon.

Ve Vrchlabí chtějí dál pokračovat ve zvyšování bezpečnosti cyklistů (ilustrační foto)

Nedávno se podařilo dokončit chybějící úsek Jizersko-jesenické cyklotrasy.
„U hlavní silnice první třídy číslo 14, naproti autobusovému nádraží, úsek v délce asi 200 metrů."

Čtěte také

Objevila se také nová vodorovná značení cyklostezek.
„Jsou nastříkány na asfaltu nebo na dlažbě, pokud tam je. A navádějí cyklisty, kde je vhodné místo, aby tam jeli. A jsou tak i s dopravními inženýry probrány, aby jejich rizikovost byla co nejmenší."

V místech, kde se cyklodoprava setkává s běžnou dopravou, nechává město stříkat pruhy.

„Aby bylo jasné značení. Aby to nebyly jen svislé značky, ale aby bylo to značení i na silnicích nastříkány koridory, které určí, kudy vede cesta vhodná pr cyklisty. Aby to bylo srozumitelné," doplňuje Michal Vávra.

Už v příštím roce by se měla začít budovat další cyklostezka, která povede směrem na Valteřice kolem plánovaného aquaparku.

Spustit audio

Související