Vlny radosti! Hradecký festival Jazz Goes to Town servíruje aktuální hudbu přinášející potěšení

9. říjen 2023

Letošní, už 29. ročník hudebního festivalu Jazz Goes to Town, začíná v Hradci Králové v úterý 10. října. A do soboty na něm vystoupí přes 80 hudebníků, někteří z nich budou hrát v Česku dokonce úplně poprvé. Proto jsme do studia pozvali ředitelku festivalu i neziskové organizace Kontrapunkt, která tuto akci pořádá, Barboru Hodonickou.

Zítra vše vypukne. Jsou to nervy?
Jsou. Já to říkám pokaždé, ale vždy už se těšíme, až festival začne po tom roce příprav. Tedy teď už je to takové chvění v břiše a těšení se.

Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký bude letošní 29. ročník?
Myslím, že bude velkolepý. Protože nás čekají opět české premiéry, což je něco, na co si potrpíme. Chceme nějakou exkluzivitu, chceme, aby měli posluchači možnost slyšet opravdu něco nového, kapely nebo interprety, kteří ještě v České republice nevystoupili. A letos jsme to pojali velkolepě, protože zahraje třeba renomovaný, obrovský orchestr Trondheim Jazz Orchestra. Začínám tedy od konce, protože to bude úplně poslední den festivalu, v sobotu 14. října v Bio Central, taková třešinka na dortu. Velký, evropský big band, hrající moderní jazz.

Věříme, že muzika v podobách, ve kterých ji představujeme, může přinášet radost. A chceme, aby si ji lidé z koncertů odnášeli.
Barbora Hodonická, ředitelka festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové

Všechny předchozí ročníky festivalu měly vždy nějaké své heslo. Motto letošní přehlídky zní: Vlny radosti. Proč právě vlny radosti?
My si prostě úplně jednoduše myslíme, že o tom vlastně hudba, umění a kultura je, že má přinášet radost. Ať už je to jakýkoliv žánr, protože letošní festival je průřezem současného jazzu, to nejaktuálnější, co můžeme slýchat na evropských i zámořských scénách. Pořád věříme, že muzika v podobách, ve kterých ji představujeme, může přinášet radost. A chceme, aby si ji lidé z koncertů odnášeli.

Kdo program festivalu sestavuje a vybírá umělce?
Příští, 30. ročník, bude už pátým ročníkem Michala Wróblewského, muzikanta, ale také skvělého manažera s obrovskou mezinárodní zkušeností, který program festivalu sestavuje. Převzal žezlo po Zdeňkovi Závodném, který se do toho pustil v roce 2015. A teď je tedy dramaturgem festivalu Michal Wróblewski.

Musíme zmínit i jméno zakladatele festivalu Martina Brunnera, který s ním před těmi 29 lety začal.
Přesně tak. Na toho se i letos těšíme. Stále na jazz chodí, máme z toho radost velkou.

Současný jazz, který je směsí nejrůznějších dalších žánrů, má budoucnost a je o něj zájem. To mě těší a proto to také dělám.
Barbora Hodonická, ředitelka festivalu Jazz Goes to Town v Hradci Králové

Zítra tedy začnete koncertem kapely 2in2out. A kapelníkem je tam Hradečanda.
Ano, v 2in2out hraje mimo jiné na saxofon Nela Dusová, rodačka z Hradce Králové. Na tento koncert bych chtěla moc pozvat, protože věřím, že krásně odstartuje celý festival. Začneme v Artičoku v 19:30 hodin a společně s 2in2out vystoupí ještě projekt HLASkontraBAS, což bude také velmi přívětivý program pro hradecké publikum.

Mezinárodní hudební festival Jazz Goes to Town v Hradci Králové

Zvali jsme už na dva koncerty a každý se odehraje jinde. To je také jistý unikát hradeckého jazzového festivalu, ne?
Letos jsem to spočítala na sedm míst, kde proběhnou koncerty. A k tomu máme ještě jednu takovou speciální doprovodnou akci. Ve středu to je již tradičně studio Beseda, ve čtvrtek máme premiéru v Knihovně města Hradce Králové ve Wonkově ulici, tam se moc těšíme, protože to je pro nás ještě prostor naším jazzem nepolíbený. Potom v pátek a v sobotu strávíme hlavní večery v Bio Central, ale mezitím se ještě vrátíme asi po pěti letech do Petrof Gallery, kam bych chtěla pozvat na komornější koncert klavíristy Emila Viklického a Pavla Hrubého. A v sobotu nás čeká ještě jeden sólo, speciální rezidenční projekt v kostele, ve sboru kněze Ambrože, v nádherném prostoru od architekta Josefa Gočára.

Čtěte také

A ještě můžeme zmínit i jména interpretů a umělců, kteří vystoupí. Bude jich snad letos přes 80, na koho vy se nejvíc těšíte, Barboro?
Moc se těším na Trondheim Jazz Orchestra, který už jsem zmiňovala. A potom ve středu do Besedy, kde vystoupí francouzská kapela Hirsute a pak ještě Lucia Cadotsch, Speak Low. To bude také takový komornější koncert. A když jsem zmiňovala sbor kněze Ambrože, tam chystáme speciální varhanní rezidenci, velmi netradiční. Nebudou to úplně klasické varhany, jak je známe, ale budou to jazzové varhany, možná s příměsí elektroniky. Rozhodně zajímavý projekt, který jsme tady ještě neměli a možná už ani mít nebudeme.

Ve středu máme také dva koncerty, kdy ještě i v Artičoku vystoupí Robert Osian's trio, to je taková žánrovka, která by se mohla posluchačům také velmi líbit. A v pátek nás čeká ještě v klubu Čtyřka na Velkém náměstí jeden koncert, takový už off programový a uvolněný, Rusty Cowboys. Mimo jiné vystoupí také Hradečák, Honza Bára. Na ty bych také ráda pozvala.

Barbora Hodonická ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na co vy se nejvíce těšíte? Až to skončí?
To bych neřekla. Já se moc těším na atmosféru kolem muziky, kdy se sjedou jazzmani. Poslední roky se snažíme zvát do Hradce i studenty, třeba i teoretických hudebních oborů, který tady vytvářejí skvělou atmosféru. Současný jazz, který je směsí nejrůznějších dalších žánrů, má budoucnost a je o něj zájem. To mě těší a proto to také dělám.

Vlny radosti, podtitul a heslo letošního 29. ročníku festivalu Jazz Goes To Town v Hradci Králové. Děkuji Barboře Hodonické, že nás všechny informovala a pozvala na skvělou muziku.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související