Vladimír Burjánek: Pošťák

3. červen 2018

S balíčky a zásilkami na dobírku k nám jezdí jeden sympatický pošťák, se kterým vždycky prohodíme pár slov. Nedávno říkal, že už si vybírá dovolenou u moře a vyprávěl historku, kterou sám zažil. 

Loni se zúčastnil autobusového zájezdu k moři do Itálie. Jeden z účastníků zájezdu nejel zřejmě ani tak za krásami moře, ale užít si cizokrajných lahodných tekutin všeho druhu v hojné míře. Zatímco ostatní se koupali, plavali a slunili, on ve stínu popíjel a k večeru na pláži i usínal, zmožen celodenní degustací.

Takže nikdo si ani pořádně nezapamatoval, jak chlap vypadá. Jak už to bývá, takový násoska najde brzy spřízněnou duši a tak poznal místního Itala stejného ražení a uplatňovali pravdu, že ve dvou se to lépe táhne. Týden uběhl jako voda, v jeho případě ovšem špatné přirovnání, protože tvrdil, že voda není dobrá ani v gumovkách.

špatná dovolená

V čase večerního odjezdu autobusu domů, zavazadla už byla dávno naložená, povedený pasažér nikde. To zase budou spát u pláže s tím druhým mazavkou, zvučelo autobusem. Chlapi nakonec vyrazili, bylo to přes ulici,tuhého spáče dopravili na přední sedadlo, usadili ho a vyjeli. Jaké bylo po čtyřhodinové jízdě při první zastávce překvapení, když se spáč probral a zíral on i pasažéři.

Místo Čecha naložili Itala. Štěstí, že ho nedovezli až do Čech. To by možná byla diplomatická zápletka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.