Vladimír Burjánek: "Čtení"

16. leden 2011

Když nejde hora k Mohamedovi, musí jít Mohamed k hoře. Tohle moudro by zasloužilo uplatnit možná víc, než se zdá a při různých příležitostech a v různých situacích. Máme sice možná jednu z nejpropracovanějších sítí knihoven na světě, ale faktem zůstává, že mladí čtou nějak méně.

V posledním světovém průzkumu, kde nejlepší byli jihokorejské děti, jsme v této úrovni vzdělanosti dopadli velmi špatně. Proč? Je to pohodlností, nezájmem, nebo skutečností, že raději využijí internet, kde mají všechno v koncentrovanější podobě a hned při ruce? Docela by bylo zajímavé zjistit, kolik studentů přijde k maturitě s přečtenými tituly doporučené četby v knižní verzi a kolik jich jen přelétlo stručný obsah děl. Jako můj spolužák Vítek, který na otázku, co zná od Vladislava Vančury, hrdě odpověděl, že jeho oblíbenou knihou je Pekař Jan Mrchout. Když ho překvapený češtinář po komolení jména opravil, že je to Jan Marhoul. Tvrdil Vítek, že to celé opravdu četl Mrchout a tedy podlehl jen optickému klamu, ač všem bylo jasné, že podkladem jeho znalostí byl výcuc získaný nikoliv vlastním přičiněním. Jen aby - až si začneme lámat hlavu tím, jak zaujmout mladé pro větší zájem o četbu, aby už neplatilo druhé přísloví - pozdě bycha honiti.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.