Víte jak pečovat o vánoční kaktus?

24. listopad 2014

O tom, že se blíží Vánoce, nás přesvědčují vyzdobené výlohy a obchody, ale mohou to být i květiny, které k těmto svátkům nerozlučně patří. Máme na mysli oblíbený vánoční kaktus.

Stává se, že se pupeny a dokonce i květy objevují jaksi v předstihu už teď.

Jak tedy o takový vánoční kaktus pečovat, na to se redaktorka Jana Tomková zeptala odbornice Hany Bažantové.

Dávejte však pozor na přemokření, na něž jsou vánoční kaktusy velmi citlivé a jež se právě při nízkých teplotách stává častou příčinou úhynu kořenů, a tím i celé rostliny.

Čtěte také

Vánoční kaktus (Zygocactus) je bezesporu zajímavou rostlinou, a to i v době, kdy nekvete. Zasluhují se o to bohatě se větvící ploché článkové stonky se zubatými okraji, na jejichž koncích se při troše správné péče na přelomu podzimu a zimy objeví poupata. Ta se postupně mění v neméně atraktivní trubkovité květy s vyčnívající bliznou a zpět ohnutými korunními plátky, které mohou mít díky šlechtění nejen tradiční červenofialovou barvu (Zygocactus truncatus), ale i různé odstíny růžové, červené a fialové nebo bílé či žluté.

Vánočních kaktusů je známo jen asi pět původních druhů, z nichž nejznámější je Zygocactus truncatus nebo také Epiphyllum truncatum, jenž má méně zoubkované články. Všechny druhy jsou epifyty rostoucí v tropických pralesních oblastech Jižní Ameriky, především Brazílie.

autor: TK
Spustit audio