Vhodný dárce se pro čtrnáctiletého Matěje, který má leukémii, zatím nenašel. Vrátil se ale k fotbalu

20. únor 2019 12:05

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové jsme vám zprostředkovali už různé životní příběhy. A po nějakém čase se k nim vždycky vracíme, abyste věděli, jaké mají pokračování. Dnes se vrátíme za čtrnáctiletým Matějem z Miletína. Lékaři mu na v roce 2016 diagnostikovali chronickou myeloidní leukémii. 

Matěj následně skončil v péči odborníků, život se mu obrátil naruby. Jeho otec pro něj začal shánět vhodného dárce kostní dřeně. Využil k tomu sílu sociálních sítí a i díky tomu do národního registru dárců kostní dřeně přibyly stovky lidí. Pro Matěje se sice zatím vhodného dárce nejít nepodařilo, ale po dvou letech se vrátil k milovanému fotbalu.

Matěj začal chodit na tréninky starších žáků v Hořicích. Vyléčený není, na transplantaci kostní dřeně stále čeká, po změně léků se ale jeho zdravotní stav zlepšil.

„Povolení k fyzickým aktivitám už nyní Matěj má, ale musí pozvolna a pomalu," vysvětluje Matějův otec Jan Kučera.

Čtěte takéRegistr dárců kostní dřeně

Na tréninku byl Matěj zatím jen dvakrát a to pouze v hale, venkovní přípravu vynechává, přesto je to pro něj něco jako splněný sen. Na hřiště se totiž vrátil po dlouhých dvou letech.

„Je mi o hodně líp, když můžu znovu sportovat," říká samotný Matěj, který za dva týdny oslaví patnácté narozeniny.

Podle jeho slov mu na hřišti chybí fyzička a podvědomě na sebe stále dává pozor.
„Jsem víc opatrnější, aby se mi nic nestalo."

Bojuje za záchranu syna. Zatím marně, ale díky jeho úsilí se rozšiřuje registr dárců kostní dřeně

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

Chronická myeloidní leukémie. Právě takovou diagnózu si před rokem a půl vyslechl Jan Kučera z malého městečka Miletín na Jičínsku. Nemocný přitom není on, ale jeho dnes třináctiletý syn Matěj. Jedinou nadějí na úplné uzdravení je transplantace kostní dřeně. Pan Kučera se rozhodl nespoléhat na celosvětový registr a vhodného dárce pro syna shání sám. Je přitom možné, že díky tomu zachrání život mnoha jiným lidem.

Je to logické, podle lékařů nesmí třeba dostat velkou ránu do břicha, do školy navíc kvůli aktuálním chřipkám stále nosí roušku. I tak si ale návrat k fotbalu užívá.
„Jsem za to rád, že je mi už takhle líp."

Při fotbalových trénincích Matěj oficiálně žádné úlevy nemá, podle trenéra Zdeňka Rathouského si zátěž určuje sám.
„Jsme domluveni tak, že kdyby něco, tak si řekne a odpočne si."

Jako trenér si prý zatím ani nevšiml, že by Matěje spoluhráči nějak výrazně šetřili, nebo mu dávali výhodu.
„Ani nevím. Asi tam určitý respekt je, kluci vědí co mu je, nebo jaký má Matěj problém."

Jan Kučera bojuje za záchranu svého syna Matěje

V dresu Hořic už má Matěj za sebou jeden přípravný halový zápas, jako útočník při něm dokázal dát i gól. Další turnaj ho čeká o víkendu.

Jeho otec mezitím nepřestává hledat pro svého syna vhodného dárce kostní dřeně, letos spoluorganizuje po celé republice čtyři velké akce, při kterých proběhnou hromadné odběry dobrovolných dárců.

Spustit audio

Související