Vepřové maso s chřestem 25.9.2010
Vaříme s Habadějem v sobotu 25.9.2010 v 11:10 hodin. Doborou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.
Suroviny: 400 g vepřového plecka, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky strouhaného zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, špetka kajenského pepře, 4 lžíce oleje, 250 g zeleného nakládaného chřestu, 4 mrkve, 1 svazek naťové cibulky, pepř
Postup: Maso nakrájíme na nudličky. Česnek najemno nasekáme, přidáme zázvor, sójovou omáčku, kajenský pepř a lžíci oleje. Touto marinádou přelijeme maso a necháme chvíli odležet. Mezitím slijeme chřest a nakrájíme ho na kousky. Mrkve a cibuli nakrájíme na slabá kolečka. Na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahenme maso, vyjmeme z pánve, přilijeme lžíci oleje, přisypeme zeleninu a 4 minuty dusíme. Přidáme zpět maso, promícháme a smažíme ještě minutu.
Příloha: Brambory, opečené brambory, hranolky, rýže
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.