Velký bazén v Janských Lázních je opět provozu. Podařilo se ho zachovat v původní podobě

2. únor 2019 09:43

Janským Lázním se podařilo stabilizovat Janský pramen a zachovat provoz Velkého bazénu v jeho původní historické podobě. Od ledna si v něm koupel ve 28 stupňů Celsia teplé minerálce užívají klienti i pacienti Státních léčebných lázní při léčbě i relaxaci. 

„Velký bazén jsme zprovoznili po téměř třech letech, kdy jej nebylo možné využívat kvůli nízké hladině a úniku vody do podloží. Jsem rád, že mohu podat tuto příznivou zprávu: Janské Lázně mají nyní dostatek termální vody k podávání všech potřebných procedur a naši klienti zde mají vždy jistotu absolvování vodoléčebné terapie v přírodně kvalitní minerálce, která vzniká v hlubokých podzemních puklinách Krkonoš a vyvěrá z hlubin několika desítek metrů v jímacím vrtu," uvedl ředitel léčebných lázní Martin Voženílek.

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně. Klienti si ji zamilovali

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně

Ve státních lázních Janské Lázně pomáhá s léčbou některých pacientů jezevčice Eida. Jde o zhruba dvouletého nalezence, který má vřelý vztah k lidem a lázeňská psycholožka se toho rozhodla využít. Díky veselé a hravé fence se prý pacienti při sezeních uvolní mnohem víc než obvykle.

Tři čtvrti roku trvající rekonstrukce Janského vrtu - přírodního léčivého zdroje, ze kterého jímají Janské Lázně teplou minerální vodu - měla za cíl zkvalitnit přirozené naplňování Velkého bazénu. Ten historicky funguje jako „piscina", kdy je hladina vody udržována přirozeným tlakem termální zvodně v podloží.

„Podzemní konstrukce Janského vrtu odpovídala době jeho vybudování v roce 1956 a jeho stav potřeboval stabilizační zásah. Rekonstrukci bazénu si vyžádala především jeho hydroizolace. Klimatické změny zcela změnily poměry na vzestupných cestách termy a celého širokého území Krkonoš a "piscina" se tak, po poklesu spodní hladiny, stala technicky neudržitelnou," vysvětlil manažer technického úseku Janských Lázní Petr Janovec.

Velký bazén v Janských Lázních před opravou

Zároveň objasnil, v čem spočívala loni v létě zahájená stabilizace Janského pramene: „Původní ocelovou pažnici vrtu (15 m) jsme zatěsnili vložením nové plastové pažnice a vzniklé mezikruží jsme dotěsnili. Voda z vrtu tak už nemůže unikat do podloží budovy."

Státní lázně v Janských Lázních chystají modernizaci dětské léčebny Vesna za 40 milionů korun

Státní lázně v Janských Lázních chystají modernizaci

Modernizace dětské léčebny Vesna, navýšení ubytovací kapacity i nákup počítačem řízených hydromasážních van. To je v krátkosti souhrn novinek ve Státních léčebných lázních Janské Lázně.

Petr Janovec dodal, že po provedených úpravách jsou nyní stěny bazénu opatřeny kvalitní bazénovou fólií, díky které je udržována termální voda v potřebné výšce hladiny pro plavání.

Klienti tak mají nyní možnost absolvovat proceduru léčebného plavání v historicky cenném interiéru Velkého bazénu v čisté neupravované termální vodě přímo z léčebného Janského pramene o teplotě 28 stupňů Celsia.

„Voda je do bazénu přiváděna kamennou vázou napojenou na výtlak vrtu, osazeného čerpadlem. Takto zajištěná distribuce termální vody zajišťuje stálost její kvality a zachování všech příznivých parametrů jejích přírodních prvků, především sodíku a vápníku se stopovými prvky zlata."

Velký bazén v Janských Lázních po opravě

Minerální voda je v současnosti čerpána v dostatečném množství do všech dalších bazénů lázní, vířivek a vodoléčebných van včetně bazénu dětské léčebny Vesna.

Rozšířením prošel také speciální monitorovací program, který sleduje vše podstatné kolem termální struktury vrtu a následné distribuce termální vody, a který automaticky ukládá získávaná data.

autor: baj | zdroj: Státní léčebné lázně Janské Lázně
Spustit audio

Související