Velikonoční recepty šéfkuchaře Radka Pálky aneb tradice připravovaná s láskou a poctivě

Kočičí tanec a jeho varianta Šumajstr

Kočičí tanec, nebo též kočičí svatba. Staročeské jídlo, které se velmi úzce váže k Velikonocům. Nejen, že toto jídlo miloval spisovatel Jaroslav Hašek, ale především se jedná o jídlo vhodné na Zelený čtvrtek.

Původní název Zeleného čtvrtku pochází z německého Greindonnerstag (lkavý čtvrtek), ze kterého se zkomolením stal Gründonnerstag (zelený čtvrtek). A když už byl jednou zelený, tak proč tomu rovnou nepřizpůsobit i tradice.

Ingredience
  • 300 g kroupy předem uvařené
  • 300 g čočka předem uvařená
  • 150 g anglická slanina, nebo jiný uzený bok
  • 2 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl
  • pepř mletý

Zelený čtvrtek tak znamená zelenou stravu. V tento den bylo zvykem vařit skutečně zelené jídlo. Především se vařily polévky z jarních bylin, které byly v tu dobu k dispozici - kopřivy, pampelišky, kerblík, petržel, zkrátka cokoliv, co se v tu dobu urodilo. Později k tomu přibyl i špenát, kapusta nebo zelí. Pokrmy připravené ze zelených bylin a zeleniny měly zaručit zdraví po celý následující rok.

Mezi tradiční pokrmy Zeleného čtvrtku patří i náš kočičí tanec, což je zapečená čočka, kroupy, česnek, cibule a majoránka a slanina. Tedy slanina být nemusí, pokud jste vegetariány, ale upřímně, Kočičák bez sádla a slaniny, to prostě není ono.

Jestlipak víte, že na Zelený čtvrtek umlkají všechny zvony?

Na Zelený čtvrtek totiž všechny zvony odlétají do Říma, aby se znovu vrátily a rozezněly až na Bílou sobotu. Chybějící zvony pak nahradily dřevěnými klapačkami a řehtačkami, s nimiž chlapci procházeli vesnicí.

A nezapomeňme ještě jednu Velikonoční tradici. Na Zelený čtvrtek totiž hospodyně ještě před východem slunce zametly dům, smetí odnesly na křižovatku. Tento zvyk měl zajistit to, že se následně v domě nedržely blechy. Nebo ranní omytí rosou na Zelený čtvrtek mělo zase zabránit nemocem.

Postup:

Nejprve si uvařte namočenou čočku a kroupy. Obojí je dobré namočit den předem. Samotné vaření pak trvá cca 1 hodinu. Důležité však je, abyste luštěniny nerozvařily. Musí být tak říkajíc na skus.
Cibuli pokrájíme na plátky nebo klínky, slaninu pokrájíme na kostičky. Dle tučnosti slaniny přidáme do kastrolu trošku sádla a cibuli se slaninou opečeme dozlatova.
Ke konci smažení přidáme nasekaný nebo utřený česnek, kterým nemusíme šetřit, sušenou majoránku, pepř a vše necháme společně krátce osmažit a rozvonět.
Do kastrolu přisypeme předem uvařenou čočku a kroupy, vše promícháme a necháme prohřát, nakonec dle chuti osolíme.
Takto hotovou směs přendáme do vymazaného pekáče (sádlem) a necháme v troubě dobrých 20 minut zapéct, při teplotě 180 °C. A máme hotovo.
Kočičí tanec podáváme s kysaným zelím nebo kyselou okurkou.

autoři: Český rozhlas Hradec Králové , baj
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka