Velikonoční cop pana Václava

Protože se kalupem blíží svátky Velikonoční tak posílám do vaší rozhlasové relace jeden z nejlepších receptů, který již několik roků dělám.

Těsto: 30 g droždí,50 g moučkového cukru,2 vanilkové cukry,300 g polohrubé mouky,100 ml mléka, 2 žloutky,30 g másla a 1 vejce na potření.

Ořechová náplň: 20 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g strouhaných ořechů, 50 ml mléka a 4 lžíce rumu. Svaříme cukr s mlékem, přidáme ořechy a povaříme. Vmícháme rum.

Maková náplň: 30 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 60 g mletého máku,50 ml mléka a půl lžičky skořice. Svaříme cukry s mlékem, přisypeme mák a povaříme. Do vychladlého vmícháme skořici.

Tvarohová náplň: 100 g měkkého tvarohu, 1 bílek a 30 g krupicového cukru.Vše smícháme.

Postup: Nejdříve si připravíme kvásek, který necháme kynout. Do mouky přidáme cukry, kvásek, žloutky, vlažné mléko, sůl a propracujeme. Poté přidáme rozpuštěné máslo, které zapracujeme do těsta a necháme ho hodinu kynout. Těsto rozválíne na obdelník a rozkrojíme na 3 stejné pruhy. Na střed každého naneseme stejnou náplň, okraje spojíme k sobě a rozválíme na válečky, které spojíme k sobě, spleteme cop a konce necháme volně rozpletené. Cop dáme na plech, do středu vtlačíme 3 formičky, necháme kynout, potřeme vejcem a pečeme 15 minut při 180 stupních Celsia a dopečeme 30 minut při 160 stupních Celsia. Po vychladnutí vyjmeme formičky a na jejich místo dáme obarvená vajíčka o pocukrujeme.

V loškém roce jsem jich dělal 5 kusů. Přeji všem kdo to vyzkouší dobrou chuť!

Václav Vomáčka - Městec Králové