Ve středověké vesnici skanzenu Villa Nova v Uhřínově nakouknete do života našich předků
Ve skanzenu Villa Nova v Uhřínově položili o víkendu řemeslníci novou doškovou střechu na tzv. zemnici, což je domek zahloubený do země. Prohlédnout si ji můžete spolu s dalšími stavbami ještě během října. Do středověké vesnice na Rychnovsku se vypravila i naše reportérka Jana Házová.
S Bohumírem Dragounem se procházíme po návsi středověkého skanzenu. Okolo jsou ovečky, kozy. Kolik zvířat tady trvale žije?
„Máme tady čtyři ovečky a pět koziček. Nejsou tady trvale, na zimu se dostávají jinam. Dříve tady bydlely, ale už nám to stádo stárne, takže mají na zimu teplo," usmívá se Bohumír Dragoun.
Chodíme tady v oploceném areálu. Tak to bylo také kdysi dávno?
„Ano, středověká krajina, to je krajina plotů, Ten člověk ohrazoval to, co nechtěl, aby mu zvířata zničila. Takže máme ohrazený sad, jednotlivé usedlosti jsou ohrazeny," říká Bohumír Dragoun.
Z čeho jsou postaveny ty stavby? Jsou tu vidět opracované dřevěné trámy. Mezitím je hlína, spojená s kořeny.
„Ano, je to opravdu hlína s mechem, která postupně opadá. Takže dnes to vypadá jako kořen. Zákldní stavební materiál je dřevo, hlína, krytiny jsou doškové, ale nouzově to může být i vřes nebo něco takového. Tedy to, co okolí poskytovalo. Naši předkové nemohli dělat příliš velké úkroky stranou," vysvětluje Bohumír Dragoun.
V druhé části skanzenu je vidět pícka. Tam se topí. Tam se peklo. Čím se živili ti lidé? Co jedli? Co měli rádi?
„Je hodně zvláštní, že naše představa je, že lidé ve středověku měli nedostatek masa. Ono to tak úplně není. Zaprvé bylo postní jídlo ve středověku a to byla ryba. Té bylo poměrně dost. A pak také jedli obiloviny. Možná ten venkovský svět, kdy byli ti lidé nuceni sníst úplně všechno, tak přinášel možná pestřejší stravu. Ale můžeme se podívat na takový zajímavý doplněk stravy a to je ovoce. Naši předkové samozřejmě ovoce měli a konzumovali. Dokázali si jej vypěstovat. Ale měli problém si jej uskladnit. Takže pak hledali druhy, které jsou trvanlivější," říká Bohumír Dragoun.
A ukazuje přímo ovoce, které je zde ve skanzenu pěstováno: „Vypadá to jako granátové jablíčko, ale to bychom tady nevypěstovali. Je to mišpule. Krásně červená. A to je jeden z těch plodů, který musí přemrznout. A díky tomu, že zůstal poměrně dlouho na stromě, tak oni si jej pak mohli v zimě zpracovávat a získali z něj spoustu vitamínů," uzavírá rozhovor Bohumír Dragoun.
Kdo by chtěl nahlédnout do života našich středověkých předků, může zajet do Uhřínova. Ale pospěšte si, poslední prohlídky jsou jen do konce října. Přes zimu je již skanzen uzavřený.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
České skiareály se vyrovnají Alpám. Benefitem je dostupnost i lépe upravené tratě, říká šéf asociace
-
Zelenskyj naznačil ochotu ukončit válku za členství v NATO. Okupované území by bylo z dohody vyňato
-
Německo se bude zbavovat roušek a respirátorů. Skladování ho každý měsíc stojí 30 milionů korun
-
Větrné elektrárny ať jsou na celé jižní Moravě. Krajině to neuškodí, navrhuje šéf Fakt o klimatu