Václav Souček: Výzkum chudoby

Autor je si vědom, že posluchač mívá po ránu vlastních starostí víc než dost, a má-li obrátit mysl k veřejnému zájmu, činil by tak raději z profese a za mzdu. Jakkoliv myšlení místy bolí, bývá taková rozcvička užitečná.

O inspiraci žádná nouze; představte si třeba, že kdesi v Massachusetts funguje laboratoř pro výzkum chudoby, terénně působící v Africe a v Asii. Její zatímní poznatky jsou pozoruhodné, zkráceně takovéto:
žít v chudobě znamená omezený přístup k informacím každodenního rozhodování
žít v chudobě znamená, že následky chybného rozhodnutí mohou být fatální
žít v chudobě znamená žít v prostředí nefunkčních institucí, slabého práva a zkorumpované vlády
chudoba samotná mění možnosti rozhodování
Neodbytně se dere na jazyk, že nákladné zkoumání chudoby jinde než v Asii a Africe by dopadlo stejně. A hned nato je nutno pozdržet drsně lidové vyjádření k podobným výzkumům, rozhlasově nezveřejnitelné nejen po ránu.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.