Václav Souček: Výhrady

S lítostí člověk vzpomíná na někdejší fotbalové fauly s držením za dres. Protože je o strach pozorovat se zatajeným dechem lokty v obličejích, šlapáky na stojnou nohu, výhružný řev na muže s píšťalkou a brunátné obličeje, stejně jako teatrální kotouly a předsmrtná gesta po zakopnutí o trávník na hranici velkého vápna.

Když ale shlédnete sestřihy šancí a gólů ze zápasů Evropské ligy, odpustíte fotbalu mnohé z vlastních výhrad, protože je to zábava, a úchvatná.

Státní vyznamenání, Vladislavský sál

O výhrady k počínání v oblasti naší politické kultury rovněž žádná nouze není. Ba naopak, po demonstrativních odchodech při udělování státních vyznamenání prezidentem republiky vstoupily letos do hry výrazné osobní výhrady, předem podávané písemně do spřízněných sdělovacích prostředků. Způsoby zviditelnění jsou různé, každý - či každá - volí říznost podle vlastního gusta.

Množina veřejnosti, už dlouho zvaná „mlčící většinou“ se v takových případech skládá z lidí s výhradami, jakož i s výhradami k výhradám.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.