Václav Souček: Vláda věcí tvých

Zdálo by se, že to, co nejspíše pohne tento týden s dalším vývojem v Evropě, jsou obnovené a sílící boje konvenčními zbraněmi na východní Ukrajině. Mohly by to být také nedělní volby v Řecku; první kroky vlády radikální levice v desetimilionové zemi, zadlužené po krk, budou nejspíše cíleny k radikálním odpisům státních půjček. Jak praví anonym, je to všechno o penězích.

Britské Financial Times zmínily, že našim dětem do budoucna odkážeme jenom drakonické dluhy. FT zřejmě přihlédly k opatřením Evropské centrální banky, která vrhá další „nové“ peníze do masívního nákupu státních i firemních dluhopisů. Bývalo zvykem od C.K. mocnářství uvádět na platné papírové měně, že bankovky jsou kryté zlatem. S akciemi se dá obchodovat a spekulovat, oběd ani rohlík s nimi nezaplatíte. Zkráceně řečeno seznáte reálnou hodnotu dluhu, či dluhopisu, až když je reálně splacen, což už předlouho zaznamenáno nebylo. Zato jsou zaznamenány totální devalvace a měnové reformy.
Žahavou otázkou tak zůstává, zda osudy států jsou řízeny jejich vládami, nebo nadvládami finančních korporací …

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.