Václav Souček: Vláda pracuje

Česká vláda bez důvěry má podle názorů t. zv. „demokratického bloku“ právo svítit a topit, což si vyložila tak, že si na něco posvítila a někomu pěkně zatápí. U vesel se drží přes sto dní a hodlá se s tímto stavem vyrovnávat klidně až do června. 

Jak vidno, z programových průniků levice, pravice, i neokoukaných řečníků se nechá vyzobat slušný díl budoucích úspěchů, podobně, jako si vláda prozatímní šikovně přisvojila jistá pozitiva od koaličního partnera vlády minulé. Poučená sociální demokracie zatím pilně revitalizuje a cítí se na pět ministerských křesel podle pravidla „chtěj hodně, dostaneš málo, chtěj málo, ostrouháš“.

Zastoupení v Poslanecké sněmovně takovému požadavku příliš neodpovídá; sociální demokracie však cítí, že co z jejích zásluh bylo odňato, mělo by jí být vráceno.

S tím koaličním partnerstvím ve vládě je to vůbec zapeklité; jde o vlivy legalizované, posvěcené vyslovením důvěry a tolerančním patentem. Zkušenost praví, že tam, kde vzniká koalice tří, rodí se vzápětí neurčitý počet proměnlivých opozičních frakcí uvnitř.

Vláda věcí Tvých - ó lide - tedy zatím pracuje. K porodu.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.