Václav Souček: Tlak a žlučník

Bývaly doby, kdy člověk opatrně listoval Věstníkem Nejvyššího kontrolního úřadu. Tiskovina fungovala nejen jako intelektuální dráždidlo investigativních novinářů, i prostému čtenáři se bouřil krevní tlak a ozýval žlučník. 

Aktuálně nachází NKÚ zásadní pochybení v hospodaření MPSV za éry ministryně Sobotkovy vlády, nikoliv nepodobná nesobeckým zakázkám IT systémů za řízení předchozího ministra a jeho náměstka. Drahé externí firmy namísto odbornosti úředníků, zakázky bez soutěže, i zakázky „vysoutěžené“ bez limitu finální ceny, smlouvy, jež nelze procedurálně ukončit, a tak podobně.

„Neoprávněné použití peněžních prostředků ze státního rozpočtu“ a „nehospodárnost“ stojí coby zaklínadla v protokolu. Soubor čísel by přesáhl rozsah glosy, finanční sumy nechť si laskavý čtenář dohledá, pokud mu to krevní tlak a žlučník dovolí.

Jak není možno některé prapodivné záležitosti jednoduše zatípnout, dokazuje chladnokrevně jinému ministerstvu (ministerstvu dopravy) důmyslné nastavení výběru mýtného. Kdo pamatuje okolnosti zrodu, ten se nediví. Jen si hlídá tlak a žlučník.

autor: VS
Spustit audio