Václav Souček: Stopu vody pod kýlem

Dlouho tomu zvykovému zvolání jachtařů - stopu vody pod kýlem! - autor nemohl přijít na kloub. Až nás - coby celou partu - nalodil Rudolf Krautschneider na jeho „Polárku", se kterou obeplul svět a svezli jsme se s ní na plachty po vodách Štětínského zálivu. 

Nezapomenutelný zážitek, když jsme se nad ránem zabořili kýlem do bahnité písčiny a v bezvětří produmali celé dopoledne, jak z té šlamastiky vlastními silami ven. Lodivod nás nechal napřed koupat v marných pokusech, až pak poradil přebíhat z levoboku na pravobok a obráceně; několikatunová Polárka tím po centimetrech kýl uvolnila a mírný větřík v plachtách pomohl ze sevření vycouvat.

Od této příhody ke zprávě vyčtené; podle jednoho průzkumu veřejného mínění se ocitají pod kritickou pětiprocentní „čarou ponoru" hned čtyři pravicové parlamentní strany. Aby na mělčině volitelnosti neuvízly, bude třeba buď nahonem uspořádat jiný průzkum, nebo masívní pohyb programových priorit zprava doleva (a obráceně).

Jak vidno i bez průzkumů, lze předpokládat s pravděpodobností blížící se jistotě, že vyzobat levicové prvky do pravicových programů se vyplácí; že ano…

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio