Václav Souček: Špatné a dobré zprávy

Poslové špatných zpráv prý bývali kdysi popravováni. Z takového obyčeje sešlo, dnes se bez špatných zpráv média existenčně neobejdou. Zato prezentace dobré zprávy bývá složitá a komplikovaná.

V tomto týdnu ten druhý způsob předznamenal titulek, hřmící jako stádo: u Mělníka spadl se srázu autobus plný lidí! To čtenáře píchne u srdce. Nespustí tedy ze stránky zrak, aby se dozvěděl, že to bylo v Mělníce, že to byl autobus - ale že zraněni byli „pouze řidič a dvě cestující“. Pouze.

Paradoxně se člověku uleví nad tím, jak se z tragické zprávy stane zpráva pouze špatná, potažmo tedy relativně dobrá. Když už jsme u těch paradoxů - svědky opačného a rozvleklého procesu jsme v kauze železničního neštěstí u Studénky z roku 2008. Po více než deseti letech soudních řízení není k nalezení viník.

Jako by pád mostní konstrukce na koleje byl výkladem práva postaven na roveň spadlé omítce.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.