Václav Souček: Samá voda

Povodně se vyjeví jako katastrofální úkaz i po letech.

Z depozitáře zbraslavského zámku záhadně zmizelo podle zjištění NKÚ třiadvacet děl, přičemž tehdejší energický šéf Národní galerie po povodních zakázal zvědavým novinářům ke sbírkám přístup, aby se nic neztratilo. Opakovaně ujistil dotěrné investigavce, že „archivy a umělecká díla ve všech expozicích NG zůstaly zcela nepoškozeny“.
Nu což – zjištění NKÚ znamená jen zjištění samo; ředitelé nemívají podepsánu smlouvu o hmotné odpovědnosti jako kdekterý skladník. Jistá podobnost se nabízí s kauzou PROMOPRO, s níž někdejší místopředseda vlády rovněž nemíní mít nic společného.
Pátrat a šetřit se bude, to ano, zmizelá díla mají vyčíslitelnou hodnotu - ale co jednou voda vezme, to nevrátí. Voda, voda, samá voda… kdeže je ta voda, ptáte se? Slovy Karla Jaromíra: voli ji vypili.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.