Václav Souček: S Ludvíkem Vaculíkem (a ne naposled)

Se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem se loučili jeho čtenáři v místě jeho dětství, ale i na dálku. Rychlík z Prahy byl prý nabitý hlava na hlavě, stejně ale všichni, kdo měli toho Valacha jako břitvu rádi, do Brumova na jeho poslední cestu nemohli. Nechce se užít vzletných slov k tomu, kdo uměl fejetony tak prostě a výstižně. Budou se k němu obracet nejen čtenáři souputníci, ale i příští generace, na to můžete vsadit.

Neuplynul ani týden, a už tu máme citace a odvolávky. V epitafu na náhrobku stojí „Byl jsem tu – a možná zase budu“. A z literární pozůstalosti se objevila jedna z jeho žahavých perel: „ Komunismus jsme odstranili – a jeho příčiny tu máme zpátky. Tak co jsme to vlastně dělali?“

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.