Václav Souček: Prokazatelné účinky

Kdepak hovořit do odborností, přátelé. Na to potřebujete notnou dávku odvahy, ba co víc: drzosti. Kde by se jinak bralo lidové léčitelství a babky kořenářky. Dejte někoho k soudu za heřmánek nebo za bramboračku s kopřivami, to nepochodíte.

Zato konopí, to je jiná. Sípavý bronchitik se toho střeží jako ďábla, kdepak to kouřit... ale jsou tací, kterým prokazatelně pomáhá od svízele konopná mast. Píšou o tom i do novin, zatímco výrobce má co dělat, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Parlament zatím přemítá.
Vědecká obec by měla zasáhnout. Ve smyslu letitého vzorce "výzkum, vývoj, výroba, užití". Začátkem výzkumu jsou pokusy, na jeho konci jsou prokazatelné účinky a aplikace.
Oponenti výstražně zvednou hlasy. Zajisté. Výsledky bývají dlouho v mlhách.
Ale mezi námi - i ty volby, jako základ všeho, co se tu děje, jsou součástí lidového léčitelství. Třebaže se točíme jako pes za ocasem, ustavičně ve fázi "pokus - omyl".

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.