Václav Souček: Pro dnešek k zítřku

Pro dnešek k zítřku - a stručně: Martin na bílém koni zřejmě letos nepřijede, ale na suchu zůstat nemusíte. V neděli 11. 11. úderem jedenácté hodiny se budou otevírat a rozlévat první láhve Svatomartinského vína z letošní úrody; ta by měla být - díky prosluněnému roku - kvalitativně až nevídaná, pokud si vinaři uměli poradit s vysokou cukernatostí. 

Pokud již o každoročním Svatomartinském něco málo víte, zvědavost Vám nedá, abyste neokusili.

Musím vzpomenout pana profesora Šamánka, slovutného kardiologa a velkého srdcaře, když k nám na štaci v Poděbradech pronesl několik vět se skleničkou Modrého Portugalu v ruce - a jedním dechem připomenout výrok legendárního profesora Viléma Krause, znalce kultury vína nad jiné znamenitého: „Nic tak vínu nesvědčí, jako když se o něm mluví".

Tak pravím k tomuto odkazu: dopřejte si decinku letošního Svatomartinského, i když nebudete mít k obědu husí pečínku, protože život bez požitku není žádný život… A pokud dostanete ihned chuť na druhou, je to v pořádku jak s vínem, tak s Vámi.

Pokud Vám ale nebere, nepovažujte tato slova za radu, nýbrž za informaci.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.