Václav Souček: Poruchy

Už s lehkou myslí požaduje nejmenovaný princ z nejmenovaného, poměrně majetného státu odškodnění za čtyři a půl měsíce vazby.

Je tomu přes deset let, kdy – kulantně řečeno - finančně přispíval do rozpočtů rozvrácených rodin prostřednictvím jejich nezletilých dcer. Tento způsob péče se nepozdával dvěma soudním instancím, leč Nejvyšší soud respektoval výhrady tehdejšího ministra spravedlnosti, trestní stíhání přerušil a prince z vazby propustil. Týž posléze odcestoval pod křídla ještě přívětivější justice.

Z dob soudniček Františka Němce je známo, že paragrafy bývají ohýbací i za studena, tudíž se nelze divit, že v případu bylo právním zástupcem nalezeno „závažné porušení zákona v neprospěch obviněného“, přestože soudy musely v šesti případech z patnácti zastavit trestní stíhání z důvodů amnestie prezidenta republiky.

Na pracné pouti ke spravedlnosti jsou pikantní šoky objevů práva. Stalo se, či nestalo?

Bylo - nebylo… ale spíš bylo, praví Jan Werich v závěru filmu „Až přijde kocour“.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.