Václav Souček: Návraty v čase

Někdy je třeba vrátit se v čase, když se člověk snaží orientovat v dějinných zlomech a intrikách. Komentátor Jiří Hanák se vrátil až k Bílé Hoře, aby ozřejmil vytrvalé, v poslední době úporné zápolení nejstarší velmoci o majetečky. Počin je to chvályhodný, třebaže se mnoha slov chvály nedočká. Ale v historické etapě dějin, kdy státu vládne jednou několik rodin, jednou pár desítek ostroloktých, kdy se reálné hodnoty a virtuální finance ztrácejí jak pára nad hrncem bylo jen otázkou času, kdy nejstarší velmoc sáhne k masivní ofenzívě.

Hrátky s demokratickými principy v převážně ateistické společnosti prokazatelně vedou k tomu, že se postupně dělí partaje a tvoří mocenské struktury s minimální členskou základnou. Jen některé z nich zasluhují podpory nejstarší velmoci, aby se mohly stát její oporou. Kdysi platilo, že nejlépe slouží ten, kdo o tom neví. Dnes je včasná orientace povýšena na základní předpoklad existence. Tak pro dnešek závěrem citace z návratů v čase. Miloš Kopecký kdysi odpověděl na otázku, co považuje za nejsnadnější záležitost:
"Vládnout v Čechách."

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete od pondělí do soboty v 8:20 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.