Václav Souček: Mejdan

Dva roky ležel „materiál" z mejdanu v sálu Poslanecké sněmovny u ledu, než se z něj stala událost, hodná zvýšené pozornosti.

Ono se ví, že muzikantská chasa se ráda pobaví také sama pro sebe, ale ouvej, když se zapomene tak zvaně přes čáru. Pak přichází ke cti pozdní varování z používaného zážitkového zásobníku "kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil". Stalo se - a odestát se nemůže, vyplísněným aktérům zrumění líčka, a kabát z ostudy na nějaký pátek může skončit v almaře.

Předseda sněmovny Radek Vondráček z ANO a poslanec ANO Miloslav Janulík hrají na kytary přímo na jednacím stole dolní komory.

Ne tak ovšem, jde-li o prostředí tvorby nikoliv zábavné, nýbrž zákonodárné; třebaže tehdy v přestavbě, neradno je znevážit. Následuje řada otázek, co tedy radno? K potrestání vzývají platící veřejnost pohoršení strážci morálky a dobrých mravů, následně i média, pro něž je takový „materiál" žádoucím horkým bramborem a vydá na patnáct minut televizního vysílání v nejsledovanějším nedělním formátu.

V jistých dobách by provinilec postál podobnou dobu v koutě na hanbě, a pak byl vrácen do lavice.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.